Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om offentlig upphandling.

Motivering

Inom anläggningsbranschen är frågan om den ständigt återkommande säsongsarbetslösheten ett allt större bekymmer. I vissa län och orter utgör säsongsarbetslösheten en mycket stor del av de arbetssökande. I t.ex. Dalarna utgjorde de ca 10 % av de öppet arbetslösa och i en del kommuner representerar de uppemot 20 % av de arbetslösa. En vanlig säsong arbetar en anläggningsarbetare ungefär sju månader och har ersättning från a-kassan under fem månader. En anläggningsarbetare som arbetat inom yrket hela sitt yrkesliv kan ha lyft ersättning från a-kassan motsvarande 15–20 år när han går i pension.

När de stora kullarna 40-talister går i pension kan det bli brist på arbetskraft och det är redan i dag allt svårare att rekrytera ungdomar till branschen som även stannar kvar i yrket.

Om vinteruppehållet i anläggningsbranschen kan förkortas ger det många vinster till alla parter. Anläggningsföretagen får jämnare beläggning i produktionen, beställarna får prisutjämning mellan sommar och vinter, anställda får tillsvidareanställning och samhället får mindre kostnader för a-kassan. Stora beställare är Vägverket, Banverket och kommunerna som upphandlar anläggningsjobben finansierade med skattemedel. Däremot så finns inga krav på beställarna att ta hänsyn till att andra delar av samhället står för arbetslöshetsunderstöd vintertid. Om man tar med kostnaden för a-kassan i beräkningen så ser vi en misshushållning med skattemedel p.g.a. att de skattefinansierade beställarna inte förlägger mer jobb vintertid.

För att förbättra situationen bör beställarna instrueras och stimuleras att göra upphandlingar som förlänger säsongen och förkortar vinteruppehållet. Ett exempel kan vara att kommunerna får möjlighet att göra ett vinteravdrag såsom ekonomisk stimulans från statens sida för att göra nödvändiga renoveringar av vatten och avloppsnät.

Stockholm den 3 oktober 2005

Raimo Pärssinen (s)