Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om små företag och offentlig upphandling.
Decentraliserade, småskaliga upphandlingar passar ofta de små företagen bättre än storskaliga centraliserade upphandlingar.
Enligt Företagarna upplever också många små företag att anbudsunderlag ofta är alltför komplicerade. Därmed har de små företagen svårare att hävda sig i konkurrensen med de större företagen. I upphandlingar deltar de små alltså i praktiken inte på lika villkor som de större företagen.
Nutek har också observerat att många små företag påtalat svårigheter att vinna upphandlingar. De saknar såväl detaljkunskap om problemets beskaffenhet som kunskap om problemets omfattning.
Bland de företag som är mest utsatta återfinns kooperativa och sociala företag. Upphandlingsutredningen har konstaterat att den svenska lagstiftningen redan ger möjligheter att ta sociala hänsyn. Upphandlande myndighet kan fastställa kontraktsvillkor av social karaktär åtminstone när det gäller tjänster. Det sker emellertid i mycket sällsynta fall.
Det är viktigt att försäkra sig om att lagen om offentlig upphandling inte tolkas på ett för små företag ogynnsamt sätt och det är viktigt att okunskap om små företags verksamhet, företags- och arbetsformer inte utgör ett hinder för dem. De små företagen måste alltså få samma möjlighet att delta i upphandlingar som stora företag.
Som ett första steg bör ansvariga myndigheter kartlägga problemet. Hur många små företag rör det sig om? Vilken typ av företag handlar det om? Vilka branscher berörs? Vilka är hindren? I ett andra steg bör förslag på åtgärder presenteras.