Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att statliga satsningar som görs i landet inte skall skilja sig i omfång beroende på var man bor.
För att stärka demokratin måste hela samhället bygga på jämlikhet. Alla människors lika värde är inte bara ett tomt prat, utan desto mer en grundförutsättning för långsiktigt samhälleligt välfärdsarbete. Det räcker inte att möjligheter finns för alla. Det krävs också att förutsättningarna att ta vara på möjligheterna är jämlika och jämställda.
Jämlikhet är inte enbart en fråga om rättvisa mellan man och kvinna. Det är i allra högsta grad även en fråga om hur vi solidariskt tar hand om varandra. I livets olika åldrar finns också olika behov som måste tillgodoses. Trots att Sverige är ett av världens jämlikaste länder finns det fortfarande klyftor mellan klasser, åldrar och kön.
En viktig insats som regeringen nu gör att satsa 1 miljard kronor för att höja kvalitén hos personalen inom vård och omsorg. Det ska erbjudas utbildningsvikariat för att bl.a. kunna genomföra grund- och påbyggnadsutbildningar för personalen. Satsningarna på personalen är angelägna och innebär goda möjligheter att höja kvalitén ytterligare.
Kommer då allt detta att genomföras? Kommer det att ske överallt? Eller riskerar en del av dessa reformmedel att styras över till andra verksamheter i kommunen? Skattesänkningar?
Detta är en viktig principfråga. När staten går in med pengar är det viktigt att resurserna går till det anvisade ändamålet. Pengarna får inte hamna i en kassakista för att förbättra budgetgetresultatet. Det kommunala självstyret får inte bli ett självändamål. Bl.a. så har PRO hyst farhågor om att tanken från nuvarande regering att de äldre ska gynnas inte blir till handling överallt.
Medborgarna ska inte behöva få olika förutsättningar för god vård beroende på var i landet man bor. De planerade satsningar som i stor utsträckning ska gagna pensionärerna kan riskera att i alltför stor utsträckning få olika utfall beroende på vilken kommun man bor i.