Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om alkolås som policy vid offentlig upphandling.
Enligt Vägverkets beräkningar finns det varje dag 14 000 bilförare som är påverkade av alkohol eller droger ute på våra vägar. Bara under 2004 anmäldes 15 588 personer för rattfylleri eller grovt rattfylleri i Sverige. Det är lag på att inte köra berusad, bakfull eller drogpåverkad. Men det är ändå vanligt med påverkade förare. Därför är det motiverat att arbeta för att alkolås ska vara ett krav vid offentlig upphandlig. Alkolås förhindrar att en förare kör alkoholpåverkad. Ett alkohol- och droghanteringsprogram underlättar för entreprenören att vidta åtgärder både i förebyggande syfte och i rehabiliteringssyfte.
Rent tekniskt är alkolåset en anordning som är kopplad till bilens tändningssystem. Före start av fordonet måste föraren blåsa i ett munstycke i vilket utandningsluften kontrolleras. Vid förekomst av alkohol över den lagliga gränsen, 0,2 ‰ går motorn inte att starta. Det gör att installerandet av alkolås är en billig försäkring mot fruktansvärda olyckor. En försäkring som alla som arbetar med offentlig upphandling borde vara mycket intresserade av att ta. I fordon med alkolås kan man garantera att transporterna utförs av nyktra förare.
För en kommun eller ett transportföretag är en allvarlig trafikolycka ett mardrömsscenario. Det blir naturligtvis ännu sämre om det skulle visa sig att föraren varit rattfull. Därför bör man se över möjligheterna för att kräva alkolås som policy vid offentlig upphandling. På så vis garanterar man att dessa transporter, av såväl människor som gods, sker på ett trafiksäkert sätt.