Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om högskolors och universitets rätt att äga sina egna lokaler.
Lokalerna står för i genomsnitt 14 % av kostnaderna för våra universitet och högskolor. Skillnaden mellan olika högskolor är dock stor, och det finns högskolor där kostnaden är uppe i ca 20 %. Det finns anledning att misstänka att lokalkostnadernas andel av högskolornas budget kommer att öka, speciellt svårt kan det vara för de högskolor som på grund av expansion behöver nya lokaler. Trots detta har inte högskolorna möjlighet att på effektivaste sätt välja hur man skall gå till väga vid till exempel anskaffning av nya lokaler, eftersom de är förbjudna att äga sina egna lokaler. Högskolorna är hänvisade till att hyra antingen av Akademiska Hus eller av andra hyresvärdar. Då Akademiska Hus har ett högt avkastningskrav från staten blir ofta andra hyresvärdar ett bättre alternativ, men eget ägande skulle troligen ha varit än billigare i vissa fall. Det är konstigt att vi har förtroende för att våra högskolor kan sköta det viktigaste humankapitalet vi har, nämligen våra ungdomars utbildning, men inte tilltror dem att äga och förvalta sina egna lokaler.
Under en längre period har frågan utretts och nu föreslår utredningen om ändamålsfastigheter att det skall bli möjligt att för vissa byggnader gå över till en hyra baserad på den faktiska kostnaden plus en rimlig avkastning. Detta är naturligtvis ett steg i rätt riktning men är fortfarande inte att myndigförklara universitet och högskolor. Riksdagen borde därför uppdra till regeringen att ändra i regelverken så att det blir möjligt för universitet att själva välja om man skall hyra eller äga sina egna lokaler.