Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att successivt avskaffa fastighetsskatten och inleda detta från 2006.

  2. Riksdagen begär att regeringen skyndsamt återkommer med förslag om frysta taxeringsvärden.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i avvaktan på att förmögenhetsskatten helt slopas skall fastigheter undantas från förmögenhetsskatt.

Motivering

De kraftiga skattehöjningar som skett under de gångna åren har medfört att många villa- och fritidshusägare i attraktiva områden befinner sig i en mycket svår situation. I den senaste taxeringen drabbades framför allt fastigheter med strand- och strandnära lägen av mycket kraftiga taxeringsvärdeökningar. Många är de som redan tvingats lämna sina hem eller sin sommarstuga – ofta efter att fastigheten varit i familjens ägo under lång tid, kanske i generationer. Orsaken till problemen är att den löpande beskattningen av villor och fritidshus baseras på marknadsvärden och att riksdagen i detta läge beskattar fiktiva inkomster. Fastighetsskatten innebär att människor har att betala skatt på inkomster som de aldrig haft i sin hand och kanske heller aldrig kommer att få. Fastighetsskatten är i sig orimlig och bör successivt avskaffas. Fastighetsskatten bör sänkas i ett tydligt första steg 2005. Detta bör ges regeringen till känna.

Höjningen av taxeringsvärden från 2006 kommer att leda till att nya stora grupper av småhusboende drabbas. Höjningarna av taxeringsvärdena i landet med i genomsnitt 25 % kommer att leda till att ännu fler småhusboende drabbas hårt. Undersökningar visar att skattehöjningen i hög grad påverkar ekonomin i 17 % av hushållen. Detta motsvarar 600 000 personer, varav 25 % är pensionärer, 23 % sammanboende med 2 barn och 22 % är LO-medlemmar. Situationen är mycket allvarlig och mot den bakgrunden får taxeringsvärdena inte tillåtas slå igenom på fastighetsskatten. I annat fall kommer varje sänkning och utfasning att motverkas av de allt högre taxeringsvärdena. Dessa bör därför i detta läge frysas och inte tillåtas slå igenom på fastighetsskatten. Detta bör ges regeringen till känna.

Ovanpå den i sig orimliga fastighetsskatten ligger ännu ett bisarrt inslag inom svensk skattelagstiftning, nämligen förmögenhetsskatten. Den är direkt kontraproduktiv och medverkar till att snedvrida ekonomin och leda till välfärdsförluster. Sverige är ett av de få länder i västvärlden som fortfarande har en förmögenhetsbeskattning. Dessutom är beskattningen en av de högsta bland de länder som tillämpar systemet. Det är också den skatt som alltjämt baseras på en sambeskattning av individuell förmögenhet. Förmögenhetsskatten måste därför avskaffas.

Undanta fastigheter från förmögenhetsskatt

Boendet är grundläggande för alla människor och för många är det ett livslångt åtagande att investera i sin bostad och sitt fritidshus. Det avkastar inte några inkomster, men i attraktiva områden beskattas fastigheten – två gånger, dels i form av fastighetsskatt, dels förmögenhetsskatt. Detta skapar orimliga konsekvenser för väldigt många människor i tillväxtregionerna. Den senaste taxeringen har medfört att många människor ställs inför frågan om de har råd att bo kvar, om de kan ha kvar sitt fritidshus som gått i släkten i generationer. Regeringen gav genom förslaget om en begränsningsregel för förmögenhetsskatten ytterligare ett bevis på att en märklig skatt leder till en märkligare regelverk. Precis som flera remissinstanser pekade på kompliceras skattesystemet ytterligare med de föreslagna reglerna. I likhet med bl.a. Boverket anser jag alltjämt att en bättre lösning vore att helt undanta fastigheter från förmögenhetsbeskattningen. I stället för att komplicera skattesystemet, bör inriktningen vara förenkling. I stället för att introducera ännu fler märkliga undantag i reglerna för förmögenhetsskatt bör regeringen skyndsamt återkomma med ett förslag om att helt undanta fastigheter från förmögenhetsskatt. Ett förslag med denna inriktning bör föreläggas riksdagen så att de nya reglerna kan gälla för första gången i fråga om slutlig skatt enligt 2005 års taxering. De ekonomiska konsekvenserna till följd av förslaget förutsätts beaktas i kommande behandling av ramar och budget. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 28 september 2005

Kerstin Lundgren (c)