Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utmaningsrätt för entreprenader.
Grundstenen för en väl fungerande marknadsekonomi är flertalet aktörer och en rättvis konkurrens. Korrekt uppbyggt fyller ett system med flera aktörer flera funktioner: det ger bättre valuta för skattekronorna, ökar tillväxten, skapar fler tillfällen för fler och nya företagare, fler arbetsgivare för anställda som traditionellt endast haft en arbetsgivare att ”välja” på och det skapar valfrihet för medborgarna. Att lägga ut kommunal verksamhet på entreprenad måste därför vara en prioriterad fråga i dagens samhälle. Trots det präglas våra kommuner av verksamheter i monopolställning, ofta på grund av ideologiska låsningar som blockerar företagsamheten. Därför behövs en utmaningsrätt som öppnar kommunerna för mångfald och alternativa driftsformer. Enskilda entreprenörer eller anställda får inte förhindras att få till stånd en upphandling av delar av kommunens eller landstingets verksamhet.
För en utmaningsrätt krävs en utredning av metodik och konsekvenser. Men grundinställningen bör vara att hela, eller delar av verksamheter ska kunna utmanas. Den som utmanar måste kunna visa att man har kapacitet att utföra uppdraget och att anbudet är rimligt. Ren myndighetsutövning kan naturligtvis aldrig avyttras från kommunens ansvar men övrig verksamhet ska vara öppna för anbud. Kommunen eller landstinget ska vara skyldig att anta det bästa budet där den egna verksamheten ska utgöra en av anbudsgivarna. För att detta ska kunna genomföras praktiskt måste upphandlingar och anbudsförfaranden präglas av ett tydligt och godkänt regelverk.
Privata1 driftsentreprenader enligt SCB 2004: Stockholm 20,3, Östergötland 13,7, Uppsala 10,1, Gotland 10,0, Skåne 8,7, Västra Götaland 8,5, Västmanland 8,1, Halland 7,5, Jämtland 7,1, Södermanland 6,5, Jönköping 5,5, Örebro 5,4, Västerbotten 5,3, Kronoberg 5,1, Värmland 5,1, Västernorrland 5,1, Gävleborg 4,7, Dalarna 4,5, Blekinge 4,4, Kalmar 4,3, Norrbotten 3,5.
[1] | Privata företag, föreningar, kooperativ, stiftelser. |