Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra Gävleborgs län till ett försökslän för utmaningsrätt.
Den offentliga sektorn är dålig på att öppna sig för konkurrens. Det gäller inte minst mitt eget hemlän Gävleborg. Ledningen för de socialdemokratiskt styrda Gävleborgskommunerna och landstinget tycks inte inse att länets små företag kan stimuleras genom att offentlig verksamhet läggs ut på entreprenad.
En av grundorsakerna till att nya företag inte etableras i regionen och att de befintliga företagen inte kan utöka sin verksamhet är den osunda konkurrens som kommunerna bedriver. I länet finns exempel på kommunal snickeriverksamhet, rörmokeriverksamhet och även taxiverksamhet. Men de ledande socialdemokratiska kommunpolitikerna tycks inte anse att det är ett problem att kommunerna med hjälp av allas våra skattepengar konkurrerar ut lokala företag.
En grundläggande princip för ett sunt lokalt företagsklimat är att kommunen inte konkurrerar med det lokala näringslivet och att i princip alla former av tjänster som inte är en ren myndighetsutövning kan läggas ut på entreprenad.
Det är dags att öppna den offentliga upphandlingen. Som ett led i detta arbete vill Folkpartiet liberalerna införa en utmaningsrätt som ger enskilda entreprenörer eller anställda rätt att tvinga fram en upphandling av delar av kommunens och landstingets verksamhet.
Den som utmanar måste kunna visa att företaget har kapacitet att lägga ett rimligt anbud på den utmanade verksamheten. Om upphandlingen leder till att det lämnas in externa anbud som är mer konkurrenskraftiga än den egna verksamheten ska kommunen eller landstinget vara skyldig att anta budet.
Arbetslösheten i Gävleborgs län är näst högst i Sverige. Länet har dessutom störst andel öppet unga arbetslösa i landet. Att befolkningen i länet minskar beror till stor del på bristen på jobb. För att stimulera företagandet och därmed framväxten av nya jobb anser jag därför att Gävleborgs län bör göras till ett försökslän för utmaningsrätt.