Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att deltagande i Neuronprojektet skall stödjas och införas i nationell forskningsplan.

Motivering

Svensk flygindustri är unik i Europa. I inget annat land finns produktion och licenser som svarar för helheten ”från ax till limpa”. Genom Saab utvecklas idéer till verkligt genomförande. Genom en kompetent ledning har insatser snabbt kunnat göras utifrån uppkomna behov alldeles oavsett var i produktionskedjan problemen har uppstått. Genom helhetskunskapen och den unika spetskunskapen har Saab kunnat hävda sig i den internationella konkurrensen. Saab har gott renommé i hela världen. Det är därför inte förvånande att även europeisk flygindustri vill ha samarbete med Saab.

Saab deltar framgångsrikt i det stora Airbusprojektet A380. Flera europeiska flygindustriföretag samverkar i detta och bygger världens största passagerarflygplan. Nu har Saab också inbjudits att medverka i Neuronprojektet. Det gäller utvecklingen av en teknikdemonstrator som kan nyttjas såväl till civilt flyg som till försvarsflyg. Demonstratorn är i själva verket en teknisk innovation i Europa och i världen och kommer att vara en spjutspets för ytterligare tekniska landvinningar. Genom Neuronprojektet tillsammans med Europas andra ledande flygnation Frankrike säkrar Saab och Sverige en fortsatt utveckling av sin flygkompetens och utvecklingsförmåga, vilket har stor betydelse för en fortsatt högteknologisk flygindustri i Sverige.

För att få delta i den här typen av projekt krävs ett kapitalstarkt företag och framförallt nationens godkännande. När det gäller det senare är den svenska regeringen senfärdig att ge sitt godkännande. Redan i juni 2000 ansökte Saab hos regeringen om villkorslån för att kunna delta i Airbusprojektet. Det tog nästan två år innan det var klart. Redan våren 2005 väntade företaget på besked från regeringen om deltagande i Neuronprojektet. De europeiska medarbetarna kan tröttna på att vänta på den svenska regeringen. Ännu har nämligen inget svar meddelats. Därför bör riksdagen omgående ge regeringen till känna att den tekniska innovationen som Neuronprojektet innebär bör stödjas och föras in i nationell forskningsplan. Försvarsmakten och FMV är redan beställare och finansiering är klar.

Att deltagande i Neuronprojektet ska ingå i en nationell forskningsplan är egentligen inget uppseendeväckande. Detta ligger nämligen helt i linje med vad riksdagen redan nu har beslutat. Riksdagen har konstaterat att man bör arbeta med teknikdemonstratorer och med fördel medverka i internationellt samarbete under en tidsbegränsad period. Neuronprojektet beräknas pågå under åtta år och efter denna tid eller dessförinnan kan man avgöra hur man ska använda och ta vara på de tekniska landvinningar som gjorts. Inom de områden där vårt lilla land har tekniska kunskaper som är unika måste vi behålla positionen och delta där dessa kan utvecklas ytterligare. Det vinner alla på.

Världen får del av våra kunskaper, Sverige behöver exportintäkter, Östergötland behöver företagare i form av underleverantörer, Linköpings universitet behöver samverkan med industrin, Linköpings kommun behöver arbetstillfällen och från dessa arbeten får vi skatteintäkter att betala den sociala välfärden med.

Genom att regeringen säger ja till detta tekniska innovationsprojekt och för in det i en nationell forskningsplan ökar också möjligheterna för Sverige att få del av EU:s medel för sjunde ramprogrammet. Det är hög tid att riksdagen ger regeringen i uppdrag att snabbt säga ja till Saabs deltagande i Neuronprojektet och föra in projektet som ett tekniskt innovationsprojekt för Saab att delta i.

Stockholm den 28 september 2005

Yvonne Andersson (kd)

Sven Brus (kd)

Gunnar Axén (m)

Stefan Hagfeldt (m)

Anna Lindgren (m)

Linnéa Darell (fp)

Karin Granbom (fp)

Britt-Marie Danestig (v)

Staffan Danielsson (c)