Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i första hand förlägga flygskolan till Uppsala.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i andra hand förlägga flygskolans andra år (den grundläggande taktiska utbildningen) till Uppsala.
Försvarsmaktens hela flygutbildning styrs numera från Luftstridsskolan i Uppsala. Här finns idag flygvapnets hela flygbefälsskola samt strids- och luftrumsskolan. Men flygskolan ska etableras 26 mil bort i Linköping.
Det har nu gått fyra år sedan Göran Persson fick majoriteten med sig i riksdagen för att lägga flygskolan på Malmen. Men för att få komma igång med flygskolan på Malmen krävs ett klartecken från miljöprövningen. Denna prövning, som skulle ha varit klar för 2,5 år sedan, är ännu inte klar. Och innan miljöprövningen är klar kommer inte investeringarna att sättas igång.
De investeringar som krävs på Malmen är bl.a. byggandet av nya lokaler till en kostnad av ca 240 mijoner. Men till detta kommer anläggningskostnader i form av byggandet av ny platta, ny taxibana, etc. Till detta kommer byggandet av miljöåtgärder som t.ex. bullerdämpande åtgärder m.m.
I en frågestund i riksdagen i april 2004, fick försvarsministern frågan av undertecknad vad kostnaden blir för lokaliseringen av flygskolan till Malmen i Linköping? Högst 174 miljoner kronor, sa försvarsministern. Leni Björklunds försvarsdepartement ändrade sedan kostnaden till 250 miljoner. I dag står det klart att prislappen kommer att bli över en halv miljard. I detta är ändå inte anläggningskostnaderna medräknade. Totalt landar kostnaderna på över 600 miljoner.
Frågan om etableringen av flygskolan har som bekant dragit ut på tiden. I dag är läget kritiskt för flygvapnets flygutbildning. Flygskolan har inte kunnat ta in några nya elever sedan 2003. Det gör att man måste ha dubbelt så många elever när flygskolan väl kommer igång.
Samtidig kan vi konstatera att allt som krävs för flygskolan finns i Uppsala. Uppsala har haft flygskolor i 50 år. I Uppsala finns en fungerande flygplats, en hangar som står tom – som flygvapnet dessutom betalar full hyra för, samt bostäder och utbildningslokaler. Kostnaderna för att låta flygskolan vara i Uppsala är ca 20 miljoner för investeringar och 20 miljoner för underhållsåtgärder. Det vill säga avsevärt mycket mindre än Malmen-alternativet. Hur man än räknar kommer staten att spara ca 500 miljoner av skattebetalarnas pengar. Vi får inte behandla våra uppdragsgivares, det svenska folkets, pengar på ett så ansvarslöst sätt.
Det finns anledning att påminna om att riksdagsbeslut har ändrats förut med hänvisning till att kostnaderna har blivit för stora. År 2000 skulle t.ex.”Specialflyg” flyttas från Malmen till Uppsala. Men när det visade sig att prislappen blev 200 miljoner kr, dvs. betydligt dyrare än vad man förutsett, ändrades riksdagsbeslutet med hänvisning till bl.a. kostnadsaspekten.
Dessutom är det så att flygvolymen blir enormt stor i Linköping. Redan idag är det den överlägset största militära flygplatsen i Sverige. Endast några civila flygplatser har större flygrörelser. Varför trängas i Linköping när det finns gott om plats i Uppsala?
Att det finns långt gångna planer på att etablera en privat flygplats på F20 är inte något som skulle störa flygskolans återkomst till Uppsala.
Låt mig till sist påminna om den 11 september. Från Uppsalas flygflottilj till Stockholm är under ordinarie beredskap bara några få minuter just på grund av den korta distansen. Om någon av de kvarvarande flottiljerna har beredskapen är bara anflygningstiden uppåt en halvtimme. Detta ställdes på sin spets dagen efter att det otänkbara hänt i USA den 11 september 2001, när F16 i Uppsala fick order om att sätta upp extra incidentberedskap med jaktflyg.
De fruktansvärda terrordåd som genomförts i USA är en påminnelse om att vi behöver ett starkt försvar. Inklusive ett luftförsvar av Stockholm och Mälardalen. Något annat blir mycket svårt att förklara för kommande generationer. Om vi förlägger flygskolan till Uppsala får vi möjlighet till en snabb incidentberedskapsbasering eftersom det redan i utgångsläget kommer att finnas tillräckligt med teknisk-, räddnings- och fälthållningskapacitet på plats.
Därför uppmanar vi riksdagen att åter pröva möjligheten att placera flygskolan i Uppsala. Här finns ett antal hundra miljoner att spara! Det bästa skulle vara att riksdagen fattar ett nytt beslut om att förlägga flygskolan till Uppsala igen. Om det inte går att få majoritet för detta bör riksdagen fatta beslut om att förlägga flygskolans andra år till Uppsala. Detta skulle halvera flygrörelserna på Malmen och minska investeringskostnaderna.
Vi är förvissade om att regeringen skulle få en bred majoritet i riksdagen för detta.
Än är det inte för sent att låta förnuftet segra i denna lokaliseringsfråga!