Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om minskad förbandsomsättning och repetitionsutbildning inom Försvarsmakten.
Sverige utbildar årligen ett stort antal män och kvinnor till soldater. Kostnaden för denna grundutbildning utgör en stor andel av de samlade utgifterna för det militära försvaret. Efter utbildning placeras merparten av soldaterna i de s.k. insatsförbanden. Under lång tid har livstiden på dessa förband varit kort. Redan efter tre eller fyra år har förbanden omsatts med nya soldater.
Det är enligt vår mening en klok politik att så långt som möjligt ta tillvara den investering som militär grundutbildning utgör. Istället för att kasta bort duktiga soldater och förband bör de förvaltas och underhållas under längre tid. Vi utgår från att de flesta som genomgått grundutbildning känner likadant. Att minska takten i förbandsomsättningen och ”livstidsförlänga” soldaterna kräver emellertid regelbundna repetitionsutbildningar. Även repetitionsutbildning är naturligtvis förenat med kostnader. Dessa är dock mindre än kostnaderna för grundutbildning.
Möjligheterna att på detta sätt sänka Försvarsmaktens sammantagna utbildningskostnader bör tas tillvara.
En annan fördel är att repetitionsutbildningar medger övningar med fler deltagande förband. Idag deltar enbart förband under grundutbildning. Detta har blivit gränssättande i två avseenden. För det första har våra officerare fått färre möjligheter att öva sig i ledning i högre förband, vilket på sikt hotar deras kompetens. Detta i sin tur minskar möjligheten för svenskar att få ledande befattningar vid internationella insatser. I slutändan påverkas både vårt inflytande vid internationella krishanteringsoperationer och vår allmänna försvarsförmåga negativt. För det andra innebär övningar med begränsat antal förband och soldater mindre möjligheter att följa upp insatsförsvarets förmåga att operera i större enheter.