Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över ersättningen för hemvärnspersonal för förlorad arbetsinkomst vid extraordinära händelser.
Försvarsmaktens personal och övriga resurser, inklusive hemvärnet, är ofta en oumbärlig resurs att sätta in till det civila samhällets skydd när extraordinära händelser inträffar.
Det har visat sig vid översvämningen i Dalsland/Vänern och Småland, vid oljesanering i Blekinge och nu senast vid stormen Gudrun i Sydsverige, då 2 500 personer ur Försvarsmakten medverkade i 20 000 mandagar vid 85 olika insatser. En knapp fjärdedel av insatserna gjordes av frivilligpersonal inom hemvärnet.
För hemvärnspersonal gäller att antingen medverka på sin fritid eller lämna ett ordinarie arbete för att genomföra stödinsatser. Den som lämnar ett ordinarie arbete skall naturligtvis ha ersättning som i princip täcker inkomstbortfallet. Så är det inte i dag. Det beror på vem som får stödet.
Läget är följande: Om hemvärnspersonal hjälper en kommuns räddningstjänst vid en insats som kommunens räddningsledare definierar som just räddningsinsats, så utgår med dagens regler en ersättning om 177 kr/tim. Om hemvärnspersonal hjälper polisen med till exempel eftersök av försvunnen personal, röjning, skydd av egendom med mera så utgår en dagersättning på 66 kr.
Skillnaden i ersättning till hemvärnspersonal vid dessa olika typer av stöd till det civila samhället är orimlig. Man kan inte räkna med att personer frivilligt skall avstå från sin arbetsinkomst för att göra en samhällsinsats av här angivet slag. I vissa fall finns avtal med arbetsgivaren som låter anställd behålla sina anställningsförmåner vid insatsen men inte heller det är en rimlig och rättvis ordning. Reglerna för hemvärnspersonalens ersättning vid extraordinära händelser bör därför ses över, så att det civila samhället i framtiden kan påräkna hjälp av frivilliga krafter inom hemvärnet.