Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om obligatoriskt beställarstöd från Statens geotekniska institut inför statliga infrastrukturprojekt och byggprojekt hos Vägverket, Banverket m.fl.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Statens geotekniska institut bör få ett samordningsansvar inom det geotekniska området.
Klimatförändringar och andra naturpåverkande krafter gör det ytterst viktigt att kunskaper om sådana förhållanden tas till vara. SGI, Statens geotekniska institut, har sektorsansvaret för det geotekniska området, jord och bergs tekniska egenskaper och tillämpning i markanvändande och byggande och därmed goda kunskaper om förutsättningarna för stora såväl som mindre infrastrukturprojekt och byggprojekt.
Det är dock ingen självklarhet att dessa kunskaper tas till vara då SGI i konkurrens med andra på den öppna marknaden konkurrerar om att få utreda de geologiska förutsättningarna.
Verksamheten är dels anslagsfinansierad, ca 40 %, dels avgiftsfinansierad, ca 60 %. Inom ramen för den anslagsfinansierade delen ger SGI stöd åt kommuner, länsstyrelser och Räddningsverket. Stödet omfattar granskning, remissyttrande, rådgivning och förslag till åtgärder som rör hälso- och säkerhetsfrågor, främst skredrisker, men även markradonförhållanden, grundvattenpåverkan och grundläggningsfrågor. Inom sitt ansvarsområde är SGI remissmyndighet för samtliga större infrastrukturprojekt som regeringen prövar enligt 17 kap. i miljöbalken, t.ex. Citybanan i Stockholm.
Uppdraget som remissmyndighet är naturligtvis viktigt, men uppdraget skulle kunna vara betydligt mer omfattande. SGI borde ha rollen som obligatoriskt beställarstöd i statliga projekt där t.ex. Vägverket, Banverket m.fl. ska pröva tänkta projekts hållbarhet när det gäller ekonomi, omgivningspåverkan, teknik m.m. SGI med sin myndighetskaraktär garanterar oberoende och neutralitet i sin verksamhetsutövning. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
SGI är statens expertmyndighet i geofrågor, har hög expertkunskap, god utredningskapacitet, erfarenhet av forskning och implementering av forskningsresultat nationellt och internationellt samt god kunskap inom såväl anläggningsgeoteknik som miljöpåverkan. Denna breda kompetens bör berörda statliga myndigheter ges bättre möjligheter och skyldigheter att ta till vara. I likhet med Lantmäteriverket, som nu föreslås få ett samordningsansvar när det gäller geografiska informationssystem, bör SGI få en samordningsroll när det gäller det geotekniska området. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.