Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av att fler hyresrätter med rimlig hyra byggs för ungdomar.

Motivering

Nytillträdda på bostadsmarkanden är en av de grupper som hårdast får känna av bristen på lägenheter. Det drabbar ungdomar, utrikes födda och de som separerar. Den största gruppen är ungdomarna. Det är viktigt att ungdomar etablerar sig tidigare än i dag på arbetsmarkanden, och en förutsättning är att de har ett boende.

Bristen på hyresrätter för de yngre leder till svårigheter när man ska flytta hemifrån och till en minskad vilja att röra på sig under ungdomstiden. Framför allt försvårar det för ungdomar som inte har föräldrar som kan hjälpa till med ett kapital när man etablerar sig på bostadsmarknaden. En dramatisk utveckling är tydlig i Stockholmsregionen där boendet i hyresrätt minskat med nästan 17 %, jämfört med knappt 8 % i landet som helhet.

Man brukar säga att en åldersgrupp är etablerad på arbetsmarknaden då 75 % av årskullen arbetar. I början av 1990-talet var etableringsåldern ca 20 år och idag är den runt 27 år. Fler studerar i dag – men det stora som hänt är ungdomars inträde på arbetsmarknaden, att få ett jobb och kunna försörja sig.

Bristen på billigt boende förskjuter också etableringen på arbetsmarknaden. Att ungdomarna etablerar sig tidigare på arbetsmarknaden är avgörande för hur vi ska klara framtida försörjning och välfärd. Tillgången till bostäder kan påskynda denna process.

Stockholm den 25 september 2005

Ronny Olander (s)

Claes-Göran Brandin (s)

Reynoldh Furustrand (s)

Anders Karlsson (s)

Lennart Nilsson (s)

Ola Rask (s)

Berndt Sköldestig (s)

Hans Stenberg (s)