Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att minska riskerna för spridning av legionellabakterien via vattensystem i bostadshus och andra hus genom skärpning i bygglagsstiftningen.

Motivering

Enligt Boverket insjuknar mellan 200 och 1 000 personer i Sverige årligen i legionärssjukan, varav en tiondel av dessa avlider. En stor orsakande faktor bakom spridningen av den så kallade legionellabakterien är vanliga men olämpligt utformade vattensystem.

Legionellabakterien finns naturligt i våra vattendrag och i vårt grundvatten, men utgör där ingen fara för människor. Bakterierna trivs i stället bäst i stillastående vatten vid temperaturer runt 38–40 grader. Allmänt sett kan man säga att ju större och mer komplexa vattensystemen är, desto större är risken för bakterietillväxt.

Flera fall av smitta har uppstått på våra svenska sjukhus där vattensystem är både stora och komplicerade. Den kanske vanligaste smittplatsen är ändå våra bostäder. Vanligtvis sprids bakterien genom att vi andas in vattendimma i duschen. Andra smittkällor kan exempelvis vara luftkonditioneringssystem och bubbelbad. Man kan däremot inte få legionärssjukan av att dricka vatten. Under 2005 var det första gången som Smittskyddsinsitutet spårade ett fall av legionärssjuka till en privat bubbelpool. Legionellabakterier har även upptäckts och spridits genom befukningsanläggningar för frukt och grönsaker. Det finns svenska företag som tillhandahåller lösningar för vattenrening.

Den kanske viktigaste åtgärden för att undvika spridningen av legionellabakterien är att hålla rätt vattentemperatur i tappkranar. Minst 50 grader skall det vara. Ett problem i sammanhanget är att bygglagstiftningens regler för vattentemperaturer oftast inte är obligatoriska för hus byggda före 1994.

Under några år har Smittskyddsinstitutet, Boverket och branchorganisationerna drivit ett riskvärderingsprojekt. Ett 60-tal platser där legionellabakterien lett till att folk blivit sjuka har undersökts. En slutrapport är planerad att vara klar under 2005, och det är därför viktigt att regeringen skyndsamt vidtar de åtgärder och lagändringar som behövs för att eliminera legionellabakteriens fortsatta spridning i vattensystem i våra bostäder och andra hus.

Stockholm den 19 september 2005

Annelie Enochson (kd)