Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om kommuners möjlighet att upprätthålla lågstrålande zoner.

Motivering

Erfarenheter från bygglovshanteringen angående master för 3 G-antenner visar att kommunens vilja inte tillmäts någon betydelse. I de fall då en kommun har avslagit ansökan om bygglov för en mast med hänvisning till att man önskar hålla vissa områden fria från mobiltäckning, har sökanden vid en överklagan alltid fått rätt med hänvisning till att strålningen enligt statliga myndigheter inte är någon olägenhet. Detta är en avvikelse jämfört med andra typer av plan- och byggfrågor, där kommunens vilja regelmässigt ges stor tyngd.

En kommun kan ha olika skäl för att vilja bibehålla vissa lågstrålande zoner, t.ex. att attrahera vissa typer av turister och forskning. Det främsta skälet är dock att det i Sverige finns ett stort antal människor som efterfrågar boende utan täckning av mobiltelefon, tv och vissa andra typer av elektromagnetisk strålning. Kommunen behöver därvid inte alls ha uppfattningen att strålningen är skadlig, utan det handlar bara om att kunna tillgodose en efterfrågan som finns på marknaden. Detta skulle kunna ha särskilt stor betydelse för glesbygdskommuner, som i övrigt har svårt att attrahera inflyttande. Det finns i dag enskilda och föreningar som skulle vara beredda att investera i ett avancerat boende med låga nivåer av elektromagnetisk strålning, men dessa investeringar blir inte av eftersom ingen kommun har några verktyg för att på ett juridiskt säkert sätt skydda områden från framtida etableringar som genererar oönskad strålning.

Givetvis måste lagen ange vissa ramar för kommunens hantering av dessa frågor. Det rimligaste vore att i PBL ställa krav på att det ska finnas skäl av betydande vikt och att frågan ska vara utredd i översiktsplan eller i ett särskilt program som är antaget av kommunfullmäktige.

Stockholm den 26 september 2005

Sonia Karlsson (s)

Christina Axelsson (s)