Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning om ett regionalt samhällsplaneringsinstitut.

Inledning

Genom en utbyggd teknisk infrastruktur och kollektivtrafik har förutsättningar skapats för människor att bo, arbeta och bedriva fritidsaktiviteter inom ett betydligt större geografiskt område än för bara några få decennier sedan. För att utveckla dessa möjligheter ytterligare behövs en övergripande samordning mellan kommuner, landsting och andra samhällsorgan. I dag planeras bostadsutvecklingen av kommunerna medan trafikverken i huvudsak ansvarar för planeringen av vägar. Staten sköter fördelningen av högskoleplatser och sjukvården sköts av landstingen. Något planinstitut som svarar för utveckling och exploatering som omfattar flera kommuner eller regioner finns inte.

Regional samhällsplanering

Det borde utvecklas ett planeringsinstrument för infrastruktur- och bebyggelseutveckling på regional nivå. Detta för att möjliggöra för flera samhällsorgan att analysera, samordna och utveckla övergripande strategier för utbyggnad av infrastruktur och bostäder där parterna har gemensamma intressen.

Grunden för en regional samhällsplanering är att kunskapsunderlaget är av god kvalitet. Den regionala nivåns huvuduppgift är att i första hand öka kunskapen och förståelsen för de samband som finns i en region med gemensam arbets- och bostadsmarknad. Utöver detta bör det finnas möjligheter att på regional nivå driva fram en för regionen gynnsam utveckling vad gäller bostadsbebyggelse och infrastruktur. Områden som är aktuella för ett regionalt planeringsinstrument är exempelvis transporter, näringsliv, bostadsbyggande, utbildning, miljö, kulturmiljö och arbetsmarknad.

Det är svårt att avgöra i vilken omfattning ett regionalt planeringsinstitut skulle påverka den svenska samhällsbyggartraditionen, men troligtvis skulle det komma att beröra såväl det kommunala planmonopolet som Vägverkets och Banverkets dominans. Eventuella negativa effekter i detta avseende skulle dock med säkerhet övervägas av fördelarna med en förbättrad, väl samordnad regional utveckling.

Regional samhällsplanering skulle öka förutsättningarna för att uppnå nationella mål vad avser till exempel ekologisk hållbarhet, effektiva transporter och ett socialt och hållbart bostadsbyggande. Förutsättningarna för att bryta segregationen i boendet skulle öka, stora vinster skulle kunna uppnås genom samordning av bostadsbyggande för studenter i de regioner som tilldelats ett ökat antal högskoleplatser och där bristen på studentbostäder är störst.

En regional samhällsplanering skulle även innebära ökade möjligheter att undvika mål- och intressekonflikter, till exempel vid kommuners planering för etablering av externa köpcentrum. Genom att inrätta ett institut för regional samhällsplanering kan förutsättningar skapas för en väl fungerande arbets- och bostadsmarknad, effektiv infrastruktur och regional utveckling. Regeringen bör därför utreda och presentera ett förslag till ett planeringsinstitut på regional nivå. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 1 oktober 2005

Sten Lundström (v)

Owe Hellberg (v)

Kjell-Erik Karlsson (v)

Peter Pedersen (v)

Sven-Erik Sjöstrand (v)

Karin Thorborg (v)