Innehållsförteckning

Innehållsförteckning 1

Förslag till riksdagsbeslut 2

Motivering 3

Ge plats för en ny bostadspolitik 3

Infrastruktur och boende 3

Studentbostäder 4

Lokalt anpassat strandskydd ger flexibilitet 4

Fastighets- och förmögenhetsskatt 4

Nej till boplikt 5

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en ny bostadspolitik som ger möjlighet för ett ökat byggande.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om infrastruktur och boende.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om studentbostäder.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lokalt anpassat strandskydd.1

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fastighets- och förmögenhetsskatt.2

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om boplikt.

1 Yrkande 4 hänvisat till MJU.

2 Yrkande 5 hänvisat till SkU.

Motivering

Ett centralt problem är att det byggs för lite idag i dagens Sverige. Bostadsbristen har blivit ett allt vanligare problem och är ett hinder för tillväxt i många tillväxtkommuner i Västsverige. Samtidigt finns det kommuner inom regionen med ett bostadsöverskott som ofta blir en belastning på den kommunala ekonomin.

Ge plats för en ny bostadspolitik

Bostadspolitiken måste läggas om i liberal riktning så att fler får möjlighet att välja hur man vill bo och vem som ska äga bostaden, vilket förutsätter blandade upplåtelseformer. Folkpartiet vill införa en ny upplåtelseform genom att tillåta ägarlägenheter.

Konkurrensen är avgörande för att det ska byggas mer och det förutsätter en välfungerande byggbransch där seriösa aktörer verkar. Vi vill också öka antalet aktörer på marknaden genom att öppna för seriösa utländska entreprenörer.

Dagens hyressättningssystem gör det osäkert för byggherrar att få kostnadstäckning för nybyggda hyreslägenheter. Folkpartiet vill därför ha friare hyressättning i nyproduktion. Det kan inte vara rimligt att hyresnämnden i efterhand sänker den fastlagda hyran i ett projekt, så att kalkylerna brister. Vem vågar då bygga?

En årlig produktion av 2 500 lägenheter i Göteborg liksom byggstart för upp emot 400 nya bostäder 2006 i en kommun som Uddevalla är målsättningar som borde kunna nås. En liberal bostadspolitik ger förutsättning för detta. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Infrastruktur och boende

En väl utbyggd infrastruktur ger förutsättningar till en effektiv pendlingstrafik som i sin tur ger möjligheter för etablering av ett attraktivt och många gånger billigare boende inom en större region. Göteborg är det naturliga navet och där måste en ny älvförbindelse, bl.a. för att få bort köerna i Tingstadstunneln, och åtgärder för järnvägstrafiken vid Göteborgs central prioriteras. Kommunikationerna mellan Borås och Göteborg behöver bli snabbare, genom utbyggnad av järnvägen via Landvetter.

Ett annat konkret exempel är förstärkt pendeltågstrafik på Bohusbanan. Där skulle en förkortad restid från Göteborg till Uddevalla och norrut skapa möjligheter till att koppla samman boende med arbetsplatser, vilket gynnar tillväxten i hela regionen. Det finns naturligtvis många fler exempel runt om i Västsverige där just en utbyggd infrastruktur är avgörande för ökad bosättning. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Studentbostäder

Man ska inte behöva tacka nej till en studieplats på grund av avsaknad av bostad på studieorten. Kommun och stat har ett ansvar att få fram mark till rimliga priser för att hålla nere byggkostnaden. Andra sätt att öka antalet studentbostäder är att underlätta en omvandling av tomma kontor och andra lokaler till studentbostäder, modulbyggen med tillfälliga bygglov och skattefri uthyrning av rum i privatbostäder. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Lokalt anpassat strandskydd ger flexibilitet

I delar av regionen är inte bristen på stränder ett huvudproblem, utan det är den sedan lång tid pågående avfolkningen som utgör hotet. Vi anser att kommunerna bör få möjlighet till ett lokalt fastlagt strandskydd, anpassat efter tillgång till stränder och rådande exploateringstryck. Viktigt är att grunden för en sådan anpassning är en noggrant genomförd inventering av befintliga naturvärden och att området närmast stranden förblir allmänt tillgängligt. Inom områden med stor tillgång på stränder och lågt exploateringstryck skulle man lokalt kunna tillåta ett mer strandnära byggande. Inom andra områden med ett redan stort exploateringstryck kan det vara befogat med en striktare tillämpning av strandskyddet än vad fallet är idag.

Genom att länsstyrelsen medverkar i processen för att sedan fastställa det lokalt anpassade strandskyddet tillgodoses det nationella intresset. Vi får inte glömma att strandskyddet är och har varit viktigt för att bevara tillgänglighet och biologisk mångfald längs våra stränder. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Fastighets- och förmögenhetsskatt

I våra västsvenska tillväxtområden samt längs kusten har fastighets- och förmögenhetsskatten genom höjda taxeringsvärden fått orimliga konsekvenser för många enskilda hushåll. Att människor tvingas flytta på grund av ett orimligt skatteuttag är helt oacceptabelt. Ett annat problem är att man väljer bort att bosätta sig i vissa kustsamhällen p.g.a. fastighetsskatten. Följden blir en ökad segregation i boendet.

För många människor är det huvudsakliga sparandet lagt i boendet. Fastighetsskatt, och ofta därtill förmögenhetsskatt, gör att boendet blir orimligt högt beskattat, och boendekostnaderna blir för många oöverkomliga på tillväxtorter och i våra kustområden. Folkpartiets linje är klar. Taxeringsprocessen måste reformeras och fastighetsskatten sänkas för att på sikt avvecklas.

Det är inte heller rimligt att personer som satsar på energibesparande åtgärder straffas med höjd fastighetskatt. Folkpartiet anser att förmögenhetsskatten ska tas bort helt och de första stegen finns med i våra budgetförslag. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Nej till boplikt

Vi säger nej till att införa boplikt, dvs. att man måste vara året-runt-boende för att få köpa ett hus i områden som idag har stor andel fritidsboende. Detta ger en snedvriden marknad, där de helårsboende blir fattigare och fritidshusägarna rikare. Problemet måste lösas på annat sätt. Exempel på åtgärder som vi tycker är en bättre, och en mer företagarvänlig politik som ger förutsättningar för arbetstillfällen, är en utbyggnad av infrastrukturen som ger möjlighet till arbetspendling och sänkt fastighetsskatt. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 30 september 2005

Lars Tysklind (fp)

Marita Aronson (fp)

Erling Bager (fp)

Anita Brodén (fp)

Axel Darvik (fp)

Anne-Marie Ekström (fp)

Jan Ertsborn (fp)

Eva Flyborg (fp)

Lennart Kollmats (fp)

Cecilia Wigström (fp)

Christer Winbäck (fp)