Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att undersöka möjligheterna för att skriva av vissa skulder till försäkringskassan.
Bostadsbidragen utgör en viktig del av fördelningspolitiken och riktar sig till barnfamiljer och ungdomar med de allra lägsta inkomsterna. Bidraget betalas ut som ett preliminärt bidrag utifrån den inkomst sökanden själv uppskattat som årsinkomst. Den inkomsten jämförs sedan i efterhand med försäkringskassan med uppgifter från bl.a. inkomsttaxeringen för det år då bostadsbidraget betalades ut.
För hushåll som varit helt utan annan inkomst än socialbidrag under första delen av året och sedan fått arbete innebär konstruktionen på bostadsbidraget att de dels får mycket kraftiga marginaleffekter det första år de arbetar, dels drabbas av en skuld som har direkt samband med att de fått bostadsbidrag, men inte socialbidrag för en del av sina kostnader under den del av året då de inte haft ett arbete. Jag är väl medveten om att en förändring av gällande regelverk kan vara komplicerad, men menar ändå att regelverket för bostadsbidragen i denna del uppfattas som så orättvist att det finns skäl att studera möjligheterna att avskriva skulden för bostadsbidrag för vissa hushåll. Det skulle gälla de hushåll som fått en betydande förändring av sin inkomstsituation under ett aktuellt år och under del av året uppburit bostadsbidrag mot bakgrund av då känd och aktuell inkomst.