Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nytt regelverk för fler och billigare studentbostäder.
Det råder ingen tvekan om att bristen på studentbostäder är akut i universitetsstäderna och på många högskoleorter. Studenter bor i tältsängar i kompisens etta, på vandrarhem och i mormors kusins källare. Det är vanligt att studenter tvingas tacka nej till sin studieplats på grund av att de inte hittar bostad.
Det byggs mycket få nya studentbostäder. Anledningen är helt enkelt att det inte är lönsamt. Det kostar så mycket att bygga nytt att det aldrig kan bli studentvänliga hyror. Tyvärr har regelverket i princip omöjliggjort billiga studentbostäder. Jag har själv varit student och jag känner fortfarande många som läser på universitet eller högskola, och en sak har vi alla gemensamt som studenter. Vi bor hellre billigt med låg standard än dyrt med hög standard.
Det behövs ett enklare regelverk som möjliggör byggande av mindre och billigare studentbostäder. Det kanske inte behövs hiss, lika stort badrum eller ett fullständigt utrustat kök. I bostadsutskottets betänkande kan man läsa att utskottet inte är ”berett att medverka till åtgärder som innebär en återgång till en ordning där rörelsehindrade hänvisas till ett särskilt anpassat bostadsbestånd”. Men är det inte bättre även för rörelsehindrade att det byggs 100 nya lägenheter varav 10 är särskilt anpassade än att det inte byggs några nya lägenheter alls?
Både staten och kommunerna har ett ansvar för den ohållbara bostadssituationen för studenter. Hade riksdagsledamöter haft lika svårt att få tag på bostad så skulle det nog ha blivit fart. Enklare planförfarande, omvandling av lokaler till studentbostäder, tillfälliga bygglov, billigare byggmetoder, skattefrihet vid uthyrning av rum i privatbostad, tillfälliga mobila studentbostäder, tillhandahållande av billig kommunal mark, sänkt moms på nyproduktion, lägre fastighetsskatt och förbättrad konkurrensbevakning av byggsektorn är några krav som tidigare ställts och som tål att upprepas.