Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör förtydliga plan- och bygglagen så att stora reklamflaggor också skall omfattas av tillståndsplikt.

Motivering

Det offentliga rummet blir alltmer kommersialiserat. I flera kommuner pågår det ett arbete för att balansera och motverka utvecklingen mot en alltför påtaglig kommersialisering av det gemensamma rummet. I Malmö, som exempel, är man återhållsam med skyltar, vepor och annan form av reklam. Kommunens arbete möjliggörs av att dessa former av reklam kräver bygglov.

Av bestämmelsen – 8 kap. 3 § första stycket plan- och bygglagen (1987:10) – framgår att det, inom områden med detaljplan, krävs bygglov för att sätta upp eller väsentligt ändra skyltar eller ljusanordningar. Flaggor däremot är inte bygglovspliktiga – detta gäller även flaggor med uppenbart reklamsyfte. Detta framgår av två rättsfall från Regeringsrätten.

I Malmö har det satts upp reklamflaggor av stora mått – i vissa fall rör det sig om en total yta av 72 kvadratmeter – som på grund av sin storlek gör ett påtagligt intrång i det offentliga rummet. Flaggor av denna storlek kan likställas med de stora reklamskyltar som företag ofta vill sätta upp utmed stora leder, men som kommunerna i många fall motsätter sig.

Dock gäller för skyltar och liknande anordningar som inte är bygglovspliktiga enligt plan- och bygglagen, enligt lagen (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning och väglagen (1971:948) att det kan krävas tillstånd av länsstyrelsen för att sätta upp dessa.

Lagstiftningen på området är med andra ord otydlig och bör därför förtydligas.

Stockholm den 20 september 2005

Luciano Astudillo (s)