Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av sektorsöverskridande jämställdhetsarbete.
I årets särtryck till budgetpropositionen ”Fördelningen av ekonomiska resurser mellan kvinnor och män” kan man läsa: ”Årets genomgång visar endast på marginella förändringar jämfört med föregående år.”
Fortfarande är löneskillnaderna mellan kvinnor och män betydande, deltidsarbetande är mer vanligt förekommande bland kvinnor än män, arbetsmarknaden är starkt könssegregerad, kvinnor utför en större andel obetalt arbete än män, en större andel kvinnor än män får ersättning från socialförsäkringen m.m. Ja, listan kan göras lång.
Jämställdhetsarbetet går alldeles för långsamt. Det handlar nu om att synliggöra den könsmaktsordning som råder och att angripa de strukturer som upprätthåller den.
I samhället finns i dag flera sektorsöverskridande områden där det finns myndigheter. Det gäller exempelvis integrationsfrågor, miljöfrågor och ungdomspolitiken.
Detsamma borde också kunna gälla jämställdhetsarbetet och genusperspektivet. Där myndighetens uppgift t.ex. kan vara att ansvara för omvärldsbevakning, uppföljning och utvärdering, bidragsgivning, kunskapsutveckling och information. Detta föreslås också utav utredaren till SOU 2005:66 ”Makt att forma samhället och sitt eget liv – jämställdhetspolitikens nya mål”. Det finns ett behov av att ytterligare stärka jämställdhetsarbetet och att tydligt visa att det är en prioriterad fråga, så att man inte nästa år igen kan läsa i bilagan om marginella förändringar.