Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka medvetenheten och kunskapen om kränkande behandling inom offentlig verksamhet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa sanktion för personer anställda i offentlig verksamhet som begår kränkande handlingar i arbetet.

Bakgrund

Det är i dag en allmän uppfattning att exempelvis poliser och läkare skall föregå med gott exempel. De skall inte få säga kränkande saker till exempelvis en patient. Verkligheten är dock inte alltid så. I dag kan en patient som kommer in till läkaren mötas av förlöjligande från läkaren då patienten ställer frågor om olika behandlingar. Efter varje förlöjligande svar sjunker patientens självkänsla och människovärde, vilket försvårar tillfrisknandet.

Detta är bara ett exempel, men inte helt ovanligt. Det är enligt vår mening helt oacceptabelt att den som är satt att behandla och hjälpa andra inte uppträder respektfullt. Jag skulle vilja se att uppmärksamheten på och medvetenheten om detta ökar.

Personen som utsatts för kränkande behandling bör ha rätt att klaga, och sanktioner skall kunna utdömas för tjänstefel. Om t.ex. en polis blir kränkt i sitt yrkesutövande finns i dag skydd för detta och straff kan utdömas. Detsamma skall gälla när en anställd i offentlig verksamhet kränker någon.

Det är min mening att regeringen bör vidta åtgärder för att öka medvetenheten och kunskapen om kränkande behandling inom offentlig verksamhet samt att sanktioner bör införas mot dem som är anställda i offentlig verksamhet och begår kränkande handlingar. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.

Stockholm den 5 oktober 2005

Tasso Stafilidis (v)