Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sociala företag som anordnare av utvecklings- och trygghetsanställningar.

Motivering

Socialt företagande är ett alternativ för att integrera de mest utsatta grupperna både i samhälle och i arbetsliv. Det sociala företagandet har visat sig mycket framgångsrikt både här och i Europa. De sociala företagens affärsverksamhet är ett medel för att uppnå de sociala målen. Eventuella vinster återinvesteras i verksamheten. Samhällsvinsterna av det sociala företagandet är uppenbara. När de mest utsatta grupperna kommer tillbaka i samhälle och arbetsliv minskar det offentligas kostnader.

Idag finns det ca 150 sociala företag i Sverige som vuxit fram oberoende av varandra och som är förankrade i de grupper vars behov de avser att lösa. Det handlar bland annat om långtidsarbetslösa, långtidssjuka och funktionshindrade.

Enligt budgetpropositionen för år 2006 föreslås staten finansiera 1 400 utvecklingsanställningar och 500 trygghetsanställningar som komplement till Samhalls nuvarande verksamhet. Alla typer av arbetsgivare kan komma i fråga för dessa anställningsstöd. Den tidigare Samhallutredningen, N 2002:04, pekade bland annat ut sociala arbetskooperativ (en sorts socialt företagande) som en önskvärd aktör som anordnare av ”skyddat arbete”.

I förslaget i budgetpropositionen om de s.k. plusjobben, öppnas det för att kommunerna ska kunna använda de av kommunerna anlitade entreprenörerna vid genomförandet.

I båda fallen lämpar sig de sociala företagen utomordentligt som aktörer och utförare av dessa tjänster då de binder samman individens behov av rehabilitering och arbete med entreprenörskap i självständiga företag. De sociala företagens organisation med hög grad av delaktighet för medarbetarna främjar personlig utveckling, rehabilitering genom empowerment i högre grad än många andra insatser och åtgärder.

Det finns en stor potential för nyetableringar om förutsättningar ges och rätt hanterat är de ovan nämnda förslagen ett steg på vägen. Ett samrådsorgan mellan berörda politikområden, intresseorganisationer och de sociala företagen bör inrättas för att följa utvecklingen och vid behov föreslå lösningar så att de sociala företagen får rättvisa möjligheter att delta i utvecklingen.

Stockholm den 5 oktober 2005

Eva Arvidsson (s)

Christer Adelsbo (s)

Hillevi Larsson (s)

Kerstin Engle (s)