Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Gröna jobb bör förlängas i den omfattning de har i dag.

Motivering

I budgetpropositionen utgiftsområde 13 Arbetsmarknad avsnitt 4.8 Politisk inriktning underrubrik Sysselsättningspaketet s.k. plusjobb står följande.

En ny typ av anställningsstöd, benämnda Plusjobb, införs från den 1 januari 2006 för anställning inom stat, kommuner, kommunförbund, och av dessa organisationer anlitade entreprenörer. Målgruppen är arbetslösa som är inskrivna vid arbetsförmedlingen i minst två år. Den som anställer en person på Plusjobb får en lönesubvention på 100 procent av lön inklusive lönebikostnader upp till ett tak på 1 000 kronor per dag. Om överenskommelse om anpassning och utveckling görs ges ett bidrag för merkostnader på 100 kronor per dag till arbetsgivaren. För deltagare från aktivitetsgarantin ges dessutom alltid ett bidrag på 150 kronor per dag till arbetsgivaren. Denna ersättning kan användas till exempel för handledare på arbetsplatserna. Anvisning till Plusjobb får göras under perioden den 1 januari till den 31 december 2006. Ersättningen till arbetsgivaren för Plusjobb krediteras dennes skattekonto.

Plusjobben riktas till en konkurrensutsatt arbetsmarknad där arbetsgivaren kan ansvara för nödvändig handledning och utbildning.

Under hösten 2004 startades en omfattande verksamhet inom Skogsvårdsorganisationen kallad Gröna jobb där långtidsarbetslösa kompetensutvecklar sig varvat med praktiskt och meningsfullt arbete med hög samhällsnytta. Arbetet utförs endast inom icke konkurrensutsatt sektor. Praktiskt röjer man leder, utför inventeringar, rustar eftersatta utemiljöer etc. Målsättningen är att hälften av de anställda skall gå vidare till arbete eller studier inom 18 månader. Gröna jobb för anställning hos annan arbetsgivare eller studier. Anställda i Gröna jobb är idag ca 2 700 personer, en siffra som beräknas öka till 4 000 under 2005.

Det är dock omöjligt att driva Gröna jobb med ett stöd motsvarande endast 250 kr per dag. Beroende på om det handlar om större grupper i inventeringar eller mera resurskrävande arbete som röjning måste ytterligare 400–600 kr per dag sättas in för denna typ av åtgärder i form av särskild handledning, säkerhetsutbildning, kompetensutveckling, skyddskläder m.m. Om inte detta tydliggörs i propositionen upphör verksamheten i maj 2006. Det bör beaktas de förtjänster Gröna jobb skapar för samhället i direkta bieffekter samt den långsiktiga nyttan av att tätortsnära skogar vårdas och bättre kan nyttjas för rekreation och friskvård.

För att tillvarata befintlig uppbyggd kompetens och resurs bör Gröna jobb förlängas i den omfattning de finns idag. Detta för att de personer som kommit in i programmet senare än 18 månader skall kunna fasas ut och att en ny grupp skall fasas in med stöd av den uppbyggda resursen. Ingen erbjuds dock åtgärden mer än 24 månader totalt. Utan förlängning av tiden startar avvecklingsarbetet i början av 2006. Risken är stor att arbets-/handledarna i Gröna jobb i så fall söker sig bort före projekttidens slut. Det blir därmed svårt att uppfylla ställda mål – att hälften av deltagarna skall gå vidare till arbete eller studier.

Stockholm den 4 oktober 2005

Sinikka Bohlin (s)

Åsa Lindestam (s)

Raimo Pärssinen (s)

Yoomi Renström (s)

Per-Olof Svensson (s)