Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att företagshälsovården blir ett obligatorium.
För att uppnå ”det goda arbetet” behövs en helhetssyn över arbetsförhållandena. Det kan handla om arbetsorganisation, medbestämmande på arbetsplatsen, utbildningsmöjligheter och god arbetsmiljö. Fortfarande har vi allt för höga ohälsotal och accelererande förtidspensioneringar/sjukbidrag i vårt land. Orsakerna till ohälsotalen varierar. För många handlar det om att sjukskrivningen är relaterat till den fysiska eller psykiska arbetsmiljön på jobbet. Fortfarande finns det brister inom arbetslivet när det gäller kompetens och en ovilja att anpassa arbetet efter människors enskilda förutsättningar och ålder.
För att vi skall kunna motverka att människor far illa på sina jobb och för att vi skall kunna skapa arbetsplatser som kännetecknas av det goda arbetet så har företagshälsovården en viktig roll. Företagshälsovården är en strategisk resurs i strävan att nå bra arbetsmiljöer.
I SOU 2004:113 föreslås bl a en ny företagshälsovårdslag. Syftet med den nya lagen är att främja utvecklingen av god företagshälsovård, genom att enskilda företagshälsovårdsenheter ges möjlighet att få ett samhälleligt godkännande av sin verksamhet, en slags ”kvalitetsstämpel”.
Det är ett steg i rätt riktning. Fast det räcker inte. Företagshälsovården måste vara ett samhälleligt hjälpmedel i arbetet mot ohälsan. Och i ett längre perspektiv i arbetet med att öka sysselsättningen och därmed förutsättningen för en fortsatt god välfärd.
För att säkerställa att alla anställda får tillgång till nödvändig företagshälsovård bör den bli obligatorisk.