Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Arbetsmiljöverkets roll i det förebyggande arbetsmiljöarbetet.
Arbetsmiljöverket försöker i första hand att få arbetsgivaren att rätta till eventuella brister i arbetsmiljön på frivillig väg när det upptäcks att något inte står rätt till.
Om arbetsmiljöinspektörerna har uppmärksammat några brister i arbetsmiljön, så kommer dessa att beskrivas skriftligt i ett inspektionsmeddelande. Detta skrivs normalt inom tre veckor efter besöket. I det uppmanas arbetsgivaren att till en viss tidpunkt redogöra för hur de beskrivna bristerna i arbetsmiljön ska åtgärdas samt redovisa hur kraven uppfyllts till Arbetsmiljöverket.
Inspektionsmeddelandet är inget formellt beslut utan ska ses som en uppmaning till arbetsgivaren att vidta åtgärder som Arbetsmiljöverket kräver utifrån arbetsmiljölagstiftningen. Av denna anledning kan inspektionsmeddelandet inte överklagas.
Om arbetsgivaren inte följer de krav som står i inspektionsmeddelandet kan Arbetsmiljöverket meddela föreläggande eller förbud, det vill säga förbjuda viss hantering, viss verksamhet eller förelägga arbetsgivaren att rätta till brister i arbetsmiljön som beskrivits. Till ett sådant föreläggande eller förbud kan Arbetsmiljöverket även sätta ut ett vitesbelopp.
Enligt nuvarande regelverk ska inte inspektören delge ett föreläggande på plats. Inspektören måste dokumentera besöket eller inspektionen skriftligen på kontoret innan föreläggande kan delges.
Dokumentationen av arbetsförhållandena är viktig när åklagarmyndigheten blir inblandad. Mycket talar för att inspektörernas arbete skulle bli mer effektivt om inspektören fick delge föreläggande på plats.
Det har också påpekats att det behövs ändrade regler som gör det lättare att mer effektivt kunna utöva tillsyn i små företag. En del småföretag har när det med dagens system kommit till vitesföreläggande redan gått i konkurs. Det bör finnas större möjligheter till direktsanktioner. Ett förslag kan vara att använda samma system som vid p-böter. Tillämpas inte systematiskt arbetsmiljöarbete (kopplat till föreskrifter) så utfärdas en bot. På så vis ges utökade möjligheter till omedelbar sanktionsrätt. Beslutet ska kunna överklagas i efterhand.