Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över möjligheterna för långtidsarbetslösa invandrare med svensk examen att praktisera inom sina utbildnings- och yrkesområden vid statliga och kommunala myndigheter.
De utomnordiska invandrarna har en utsatt situation på arbetsmarknaden, mer utsatt än svenskars. Statistiken talar sitt tydliga språk. Visserligen är invandrare inte en homogen grupp, men deras problem på arbetsmarknaden är till stor del likartade.
Många av våra invandrare har i dag skaffat en svensk högskoleutbildning. Trots detta hittar de inget fäste på arbetsmarknaden.
Ett problem med dagens arbetsmarknadsinsatser är att de är alltför kortsiktiga och alltför ensidiga för att passa den här gruppen arbetslösa.
Många av dessa invandrare med högskoleutbildning har formell kompetens för arbete inom svensk förvaltning, alltså kommuner och statliga myndigheter. Men trösklarna fram till dessa arbeten är ofta högre för dem än för svenskfödda.
Därför anser vi att invandrare med svensk högskoleutbildning bör få ett rekryteringsprogram inom AMS med praktikplatser inom kommunerna, på myndigheter och inom annan statlig förvaltning.
Med ett sådant program i kombination med någon form av positiv särbehandling skulle man kunna bryta den onda cirkel som många invandrare med svensk högskoleutbildning hamnar i, då de med färdig examen inte får arbete eller inte ens kallas till anställningsintervju med hänvisning till brist på erfarenhet inom området.
Våra förvaltningar och myndigheter behöver spegla det mångkulturella samhälle vi lever i och där är våra invandrare med svenska utbildningar en ovärderlig resurs.
Ett särskilt ansvar bör de myndigheter ta som direkt arbetar med integrationsfrågor som t.ex. Diskrimineringsombudsmannen (DO) och Integrationsverket. Men även andra statliga myndigheter och kommunala förvaltningar borde ta till vara den kompetens som finns.