Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en jämställd arbetsmarknadsutbildning.

Motivering

Trots år av jämställdhetssträvan har vi fortfarande ett könssegregerat arbetsliv. Män och kvinnor utför olika arbeten och dessa olika uppgifter värderas ekonomiskt och statusmässigt olika utifrån kön. För att få ett jämställt samhälle krävs jämställda villkor i arbetslivet.

Arbetsmarknadsutbildning har skapats som ett av instrumenten i arbetsmarknadspolitiken. Ett instrument som tillkom när Sveriges arbetare, männen, till mycket stor del arbetade inom industrin och då kvinnors sysselsättningsgrad var betydligt lägre än den är idag. Arbetsmarknadsutbildningarna skapades för att rusta den enskilde i lågkonjunkturen och minska flaskhalsarna i den privata sektorn, när konjunkturen var på väg upp. Detta arbetsmarknadspolitiska program har självklart varit värdefullt för Sverige som industrination. Systemet är emellertid idag djupt ojämställt, beroende på regelverket, omvandlingen sysselsättningsmässigt av Sverige från industri- till tjänstenation och den könsuppdelade arbetsmarknaden.

I Sverige och i Europa försiggår utvecklingen mot en alltmer kunskapsintensiv arbetsmarknad. I Sverige har vi bestämt oss för att kvinnor och män ska ha likvärdiga förutsättningar på arbetsmarknaden. Det innebär också samma möjligheter till utbildning. Kvinnors arbetsmarknad är till mycket stor del den offentliga sektorn. Kunskapshöjningen har här varit betydande från vårdbiträde till sjuksköterskor och från dagbarnvårdare till förskollärare. Kunskapshöjningen inom industrin har också varit betydande. Skillnaden är att den har skett genom återkommande arbetsmarknadsutbildningar, medan kvinnornas kunskapshöjning skett genom högskoleutbildningar.

Hur våra gemensamma resurser inom olika områden fördelas på kvinnor och män är en viktig del att belysa för att nå en jämställd arbetsmarknad? Könssegregeringen som finns på arbetsmarknaden slår igenom kraftfullt även på hur vi fördelar våra medel inom arbetsmarknadspolitiken. Arbetsmarknadsutbildningar är ett mycket viktigt instrument för att möta de förändringar som sker på arbetsmarknaden. En jämställdhetsstudie på AMS visar att nästan dubbelt så mycket pengar satsas på arbetsmarknadspolitiska program för män jämfört med för kvinnor.

När det gäller lönebidrag och anställningsstöd, åtgärder som gör att den arbetslöse får en riktig anställning som subventioneras av staten, så är skillnaderna extra tydliga. Fortfarande kan man se att vi tänker på mannen som familjeförsörjare och det slår igenom som en tydlig förklaring till hur vi hanterar resurser i samhället.

En genomlysning av arbetsmarknadspolitiken ur ett jämställdhetsperspektiv behöver göras.

Stockholm den 29 september 2005

Anne Ludvigsson (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Britta Rådström (s)

Carina Ohlsson (s)

Eva Arvidsson (s)

Marie Nordén (s)

Christina Nenes (s)

Carina Hägg (s)

Inger Nordlander (s)