Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om arbetstagarens möjlighet att påverka arbetstidens förläggning.
I dagens arbetsliv finns negativ stress, utmattningssymptom och annan ohälsa som beror på att vi har det svårt att få tiden att räcka till. Vi ska hinna med jobbet, våra barn och övrig familj. Vi ska hinna gå till tandläkaren, till frisören, handla, motionera m.m.
Möjligheten att själv planera till viss del och påverka arbetstidens förläggning till viss del måste bli bättre.
Många arbetstagare har den möjligheten redan idag, att ta ledigt någon timma och göra t.ex. ett tandläkarbesök eller besöka barnen i skolan, men många har inte den möjligheten . De måste i så fall ta ut en hel dag semester.
Möjligheten att påverka sin arbetstid måste gälla alla arbetstagare. Det finns olika modeller att arbeta efter och det är naturligtvis arbetsmarknadens parter som ska förhandla fram hur det ska se ut, men lagstiftningen måste ge riktlinjer.
En modell innebär att den femte semesterveckan får tas ut i timmar och på så sätt behöver man inte ta ut en hel dag semester för att exempelvis besöka tandläkaren. En annan innebär att man kan arbeta in ett visst antal timmar som man sedan kan använda till aktiviteter som måste göras dagtid.
Forskningen visar att om en individ har möjlighet att påverka förläggningen av sin arbetstid ökar individens välbefinnande och i vissa fall ger det också positiva hälsoeffekter. Graden av kontroll påverkar hälsan.