Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om insatser för att värna det svenska kollektivavtalet.

Motivering

Det ska vara rättvisa och trygga arbetsvillkor på den svenska arbetsmarknaden. Det gäller både svenska löntagare och löntagare från andra länder som kommer hit och arbetar. På den svenska arbetsmarknaden är det svenska kollektivavtal mellan arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer som garanterar rättvisa och trygga arbetsvillkor och skapar ordning och reda.

Vi ser nu hur kollektivavtalet hotas och ifrågasätts. Det beskrivs till exempel som om kollektivavtalet stänger ute löntagare från fattiga länder. Men den självklara principen måste vara att på svensk arbetsmarknad ska svenska avtal gälla också för löntagare från andra länder. Att företag ska konkurrera genom lönedumpning kan aldrig accepteras. Det blir extra olustigt när företagen och deras politiska vapendragare beskriver lönedumpningen som en solidaritetshandling med sämre ställda människor.

I Sverige är det parterna på arbetsmarknaden som har huvudansvaret för löner och arbetsvillkor. Men det behövs också politiska åtgärder som stärker både löntagarnas och deras fackliga organisationers ställning.

Vi vill i den här motionen peka på sex områden där det är angeläget att regeringen överväger att agera för att värna kollektivavtalet och ordning och reda på arbetsmarknaden.

  1. Gör huvudentreprenören ansvarig för att underleverantörerna betalar skatter och sociala avgifter.

  2. Sanera bemanningsbranschen. Inför en nämnd för registrering av uthyrningsföretagen. Kravet för registrering ska vara att företaget lever upp till en viss nivå när det gäller ekonomi och anställningsförhållanden. Auktorisation uppmuntrar till en god affärsmoral i branschen.

  3. Skärp kraven för att få F-skatt. Det ska ske en fördjupad kontroll av företagens seriositet vid beviljandet av F-skattsedel. Personer som uppges vara egenföretagare men i praktiken är löntagare ska anställas.

  4. Förstärk fackets rätt att övervaka arbetsvillkoren. Arbetsgivaren ska vara skyldig att lämna uppgifter så att den fackliga organisationen kan bevaka att arbetsgivarna följer och tillämpar gällande kollektivavtal.

  5. Ställ sociala krav vid offentlig upphandling. ILO:s konvention 94 om ”arbetsklausuler i kontrakt där offentliga myndigheter är en part” innebär att samhället ska ställa sociala krav på sina leverantörer av varor och tjänster. Pengar får inte vara den enda grunden för beslut om offentliga inköp. Sverige bör ratificera denna konvention.

  6. Övergångsregler mot social dumpning. För att förhindra social dumpning bör vissa av de regler som nu gäller för de tio länder som blev medlemmar i EU den 1 maj 2004 bibehållas under en övergångstid inom väg- och sjötrafiken.

Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 3 oktober 2005

Krister Örnfjäder (s)

Göte Wahlström (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Lilian Virgin (s)

Jan Björkman (s)