Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att se över inriktningen på den arbetsrelaterade forskningen, så att man tar större hänsyn till forskning som har inriktningen mot den mer tillämpade forskningen inom arbetsmiljöområdet.

Motivering

Sverige har i decennier varit världsledande på arbetsmiljöforskning. Svenska arbetsmiljöforskare har presenterat publikationer som tillhör världens viktigaste vetenskapslitteratur.

För tio år sedan satsades dubbelt så mycket pengar på arbetsmiljöforskning i Sverige än vad som sker i dag. Läget har också försvårats av att antalet arbetsmiljöforskare har minskat från 800 när de var som flest till att i dag vara cirka 100 forskare. En internationell expertgrupp anser att Sverige har tappat sitt internationella anseende som forskarnation. Det har bland annat inneburit att medicinsk kompetens försvunnit. Gränsvärden för kemiska ämnen kan inte längre sättas. Forskning om biologiska effekter av elektromagnetiska fält raseras samtidigt som användning av mobiltelefoner ökar.

Samma situation är det inom området belastningsergonomi och belysning, samtidigt som vi ser att sjukskrivningarna under de senaste åren ökat alarmerande. Det som har hänt är att forskning skall vara tillväxtfrämjande eller akademisk. Vi behöver givetvis denna forskning också, men vad fack och arbetsgivare efterfrågar är forskning som är användbar på arbetsplatser.

I dag är det främst Vinnova (Verket för innovationssystem) och FAS (Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap) som ger anslag till arbetsmiljöforskningen. Vinnova ägnar sig mer åt tillväxtforskning. FAS förfogade 2004 över 280 miljoner kronor till forskningsanalys och kunskapsförmedling inom arbetsliv, folkhälsa och välfärd. Av dessa 280 miljoner kronor anslogs i fjol ungefär 8 miljoner kronor till traditionell arbetsmiljöforskning – inklusive buller, belastning och kemiska hälsorisker – alltså 3 % av pengarna. Vi vet att dessa frågor är en stor anledning till att man sjukskriver människor i dag utifrån att sjukdomsorsaken är arbetslivsrelaterad.

Stockholm den 27 september 2005

Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s)

Claes-Göran Brandin (s)

Marianne Carlström (s)

Lars Johansson (s)

Rolf Lindén (s)

Siw Wittgren-Ahl (s)