Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hög kvalitet och effektivitet på arbetsförmedlingen.

Motivering

Riksrevisionen pekar i sin rapport på skillnader mellan olika arbetsförmedlingskontor vad gäller inrapportering av ifrågasatt ersättningsrätt.

Skillnaderna handlar dels om olika tolkningar alternativt brist på kunskap om regelverket hos AMS personal, dels även om inrapportering av personer som inte söker ersättning samt rapporter av låg kvalitet. Därefter utfärdas ett antal rekommendationer med inriktningen att öka kontrollen och rapporterna.

Notera även att en enkätfråga som rapporten bygger på är så öppet skriven att den kan tolkas hur som helst. Sannolikt har så också blivit fallet eftersom många arbetsförmedlare öppet svarat att de begår tjänstefel vid tio tillfällen om året eller mer.

Instämmer i behovet av kontroll och effektivitet. Men den framtida utmaningen för arbetsmarknadsverket är att matcha arbetslösa med rätt kompetens för det lediga arbetet. Att anvisa många arbetslösa att söka ett arbete de inte har kvalifikationer för, får till konsekvens att arbetsgivare känner bristande förtroende för arbetsförmedlingen och får en massa merarbete med ansökningshandlingarna. Alltför många arbetslösa får än en gång höra att de inte duger. Kraftiga signaler om enbart ökad kontroll av regler riskerar att överrösta behovet av hög kvalitet i matchning samt uppföljning och åtgärder i brister hos de arbetssökande.

Den efterlevnad av reglerna som är önskvärd inryms i det utvecklingsarbete som startat och fortfarande pågår inom Arbetsmarknadsverket. Utvecklingsarbetet bör fortsätta och ytterligare utvecklas. Men detta ryms inom ramen för normala kompetenshöjande insatser för anställda.

Åtgärder från regeringen i syfte att åstadkomma skärpt regelefterlevnad och särskilda insatser för att följa upp denna kan ge missvisande signaler.

Det är inte piska och sanktioner som de arbetslösa behöver. De arbetslösa behöver i stället tidigare hjälp och insatser för att snabbt återigen få ett arbete. Många arbetslösa har individuell brist på kompetens m.m. som måste identifieras och leda till en handlingsplan vars syfte är att åtgärda dem snarast så att han/hon återigen får arbete.

Den som varit arbetslös länge kan behöva både kompletterande utbildning för att aktualisera sin kompetens samt stödinsatser för att på bästa sätt åter ta sin plats på arbetsmarknaden. Det är inte heller så att alla klarar att på egen hand söka arbete när de kommer som nya till arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingens personal måste därför ha kompetens att se individer och det individuella behovet av stöd och kompletterande utbildning.

Stockholm den 29 september 2005

Christer Erlandsson (s)