Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att arbetsgivare skall vara skyldiga att ingå en social dialog med det omgivande samhället i samband med större varsel.
Den pågående globaliseringen medför att det svenska näringslivet utsätts för en ständigt skärpt konkurrens, och det gäller i synnerhet tillverkningsindustrin. Tendenserna i världen är ökad koncentration av produktionen och internationalisering av makt och ägande.
I spåren av det sker nedläggning och utflyttning av produktion, även om det samtidigt också sker en ökning av de utländska investeringarna i Sverige. Det finns många exempel där företagens beslut om att lägga ned eller flytta verksamhet starkt påverkar förutsättningarna för orten där verksamheten finns och som på ett mycket drastiskt sätt förändrar många människors liv.
Strukturomvandlingen måste ske under socialt acceptabla former. Staten har det huvudsakliga ansvaret för den sociala tryggheten, bland annat genom de omställningsförsäkringar som finns och genom arbetsmarknadsutbildningar som ger människor möjlighet att hitta nya arbeten. Men alla aktörer i ett samhälle som är med och påverkar utvecklingen måste vara med och ta ansvar och samverka med myndigheter och fackliga organisationer. Arbetsgivare bör därför vara skyldiga att ingå i en social dialog med det omgivande samhället i samband med större varsel.