Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda lagstiftning om temperaturer på arbetsplatser.
På vissa arbetsplatser så har man under sommaren problem med värme och på vintern kyla. Arbetsgivare som inte åtgärdar problematiken har inte facket så stor makt att påverka. Exempel har visat sig att det inom Handelsanställdas förbund finns arbetsplatser med extrem värme på sommaren som inte åtgärdats av arbetsgivaren.
Arbetsmiljöverket menar att om lufttemperaturen vid lätt och stillasittande arbete varaktigt avviker från 20–24°C vintertid (20–26°C sommartid) finns det anledning att se till att det termiska klimatet undersöks närmare. Undersökningen görs lämpligen med metoder enligt standarden SS-EN ISO 7730 (se AFS 2000:42, kommentarerna till 31 §). Därefter bedöms förutsättningarna för termisk komfort och eventuellt behov av åtgärder. Både mätmetoden och riktvärdet för temperaturen behöver anpassas till lokal och verksamhet, och de behöver diskuteras med någon sakkunnig, t.ex. arbetsmiljöingenjör från företagshälsovården. I arbetsmiljöfrågor av detta slag förutsätts också att skyddsombudet medverkar.
Det finns dock inga regler som uttryckligen kräver att arbetet avbryts på grund av tillfälligt låg temperatur inomhus. I extrema fall kan arbetet ändå behöva avbrytas. Kyla i den här typen av lokaler skulle kunna inträffa, t.ex. vid tillfälligt fel på värmeanläggning eller strömförsörjning. Vilka åtgärder som i sådana fall är lämpliga för att fortsätta arbetet i väntan på reparation måste bedömas från fall till fall. Bedömningen blir bl.a. beroende på arbetet, t.ex. om man kan arbeta i ytterkläder.
Skyddsombud kan avbryta arbetet enl. AML 6:7, vid omedelbar och allvarlig fara för liv och hälsa. Likaså kan arbetstagare själv avbryta arbete vid omedelbar och allvarlig fara i avvaktan på besked om arbetet skall fortsätta, enl. AML 3:4. Så låga temperaturer att de blir en fara förekommer dock normalt inte i den här typen av lokaler. Arbetsgivare och arbetstagare kan komma överens om att avbryta arbetet. Arbetsgivare har alltid möjlighet att ta sitt ansvar för arbetsmiljön genom att avbryta arbetet.
Det förekommer att arbete avbryts vid kyla t.ex. vid utomhusarbete, där stark kyla (eller kyla i kombination med blåst) kan vara farlig. Avbrott görs då med stöd av särskild praxis i vissa branscher, eller t.ex. överenskommelser i avtal.
Frågan om lön skall betalas även om arbetet avbryts faller utanför arbetsmiljöreglerna, men detta kan vara reglerat i kollektivavtal eller anställningsavtal. Oavsett dessa gällande regler och praxis efterlyser vi en enhetlig och tydlig regel i frågan i syfte att komma åt arbetsgivare som uppenbarligen medvetet inte gör något åt det – det är en arbetsmiljöfråga!