Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lagstiftning mot åldersdiskriminering.

Motivering

I svensk politik ägnas en hel del tid åt att försöka utjämna orättvisa klyftor som finns beroende på människors kön, etniska ursprung, namn eller förutsättningar. Men en diskrimineringskategori som både saknar en vital debatt och en ändamålsenlig lagstiftning är åldersdiskriminering. I Sverige finns många exempel på hur människor diskrimineras på grund av sin ålder, inte minst i arbetslivet. Ofta nekas människor anställning utan andra skäl än att de är för gamla. Även i företagstoppar och organisationer finns exempel på diskriminering. I sparbanksstyrelsen, exempelvis, får man inte medverka om man nått 65 års ålder. Detta gäller även huvudmän. Denna regel grundas inte på någon saklig orsak, utan verkar mest finnas till på grund av att man förutsätter att människor är inkapabla att hantera styrelseuppdrag efter att ha passerat 65 års ålder.

För att bevaka diskrimineringsfrågor gentemot äldre finns ingen särskild ombudsman utan detta sköts av JO. För att JO ska kunna fullgöra sina uppgifter på bästa sätt behövs det dock kraftfullare verktyg.

För att förhindra att äldre människor diskrimineras på arbetsmarknaden, i yrkeslivet och i samhällslivet i stort, föreslår vi att en särskild lagstiftning formuleras för att motverka åldersdiskriminering. Diskrimineringsfrågor gentemot äldre bör också omfattas i olika kontrollorgans verksamhet. Vi kräver att starka åtgärder initieras för att bevaka äldre människors intressen.

Stockholm den 5 oktober 2005

Christer Skoog (s)