Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att återställa LAS vad gäller turordningsreglerna.

Motivering

De senaste åren har otryggheten på arbetsmarknaden ökat. Arbetslivet har blivit stressigare, kraven har ökat och medfört en ökad ohälsa. Ytterligare en påverkansfaktor är den ändring av turordningsreglerna som trädde i kraft den 1 januari 2001.

Möjligheten för arbetsgivaren att ensidigt undanta två personer från turordningen vid en uppsägning har stärkt arbetsgivarens roll och starkt försvagat arbetstagarens ställning på arbetsmarknaden. När en uppsägningssituation uppstår bör det vara i allas intresse att arbetstagarorganisationen tillsammans med arbetsgivaren kommer fram till om avvikelser från turordningen bör ske. En lagstiftning där man undviker osakliga uppsägningar och godtycke behövs.

En ökad anställningstrygghet leder till att arbetstagaren känner en trygghet som i längden gynnar arbetsgivaren, detta eftersom oro för framtiden påverkar en arbetstagares produktivitet och vilja att öka både sin kompetens och sin kreativitet.

En ensidig möjlighet för arbetsgivaren att genomföra uppsägningar utanför turordningen bör ej få förekomma, och LAS bör återställas så att de turordningsregler som gällde före den 1 januari 2001 åter gäller.

Stockholm den 4 oktober 2005

Lars U Granberg (s)

Lennart Klockare (s)