Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om övertagande av personal vid entreprenörsbyte.
Idag ställs många arbetstagare inför situationen att inte vara önskvärda längre. Detta trots att man varit anställd i många år på samma arbetsplats. Man kan vara för gammal, haft för ”många” sjukskrivningar, ifrågasatt verksamheten eller jobbat fackligt. Utslagningen blir godtycklig och hör inte hemma i en rättsstat som Sverige.
Vid entreprenörsbyte är den enda skillnaden ifrån igår till idag att en ny arbetsgivare vunnit ett anbud med lägsta pris som det starkaste kriteriet. Samma verksamhet, samma utformning och samma dagsverk men med en annan arbetsgivare.
Ett helt nytt anställningskontrakt måste skrivas. Den enskilde går igenom ett anställningsförfarande med allt vad det innebär. Inga som helst garantier för att få behålla jobbet. Är du inte tillräckligt attraktiv så finns det alltid någon annan som vill ha ditt arbete.
När länshuvudmannen lägger ut egen verksamhet på entreprenör för första gången gäller 6b § LAS (övertagande av personal). När sedan verksamheten ytterligare senare går ut på förnyat anbud gäller inte 6b §, vilket bidrar till en osäker situation för den anställde. För att motverka den godtyckliga utsorteringen som uppstår när 6b § inte längre gäller, har de fackliga organisationerna försökt att påverka upphandlarna med att kräva övertagande av personal. I lagen om offentlig upphandling 18b § står följande: ”En upphandlande enhet får ställa särskilda villkor för hur uppdraget skall genomföras. Sådana villkor skall anges i annonsen om upphandling.” Lag (2002:594).
Ett argument från länshuvudmännen är att man inte vågar ta in ett sådant krav i upphandlingen. Många kommuner anser att rättsläget är oklart och vill inte äventyra upphandlingen. Men enligt LO–TCO:s rättsskydd kan en upphandlande myndighet skriva in dessa villkor utan att riskera att upphandlingen ogiltigförklaras av domstol.
Därför anser jag att man bör se över anställningsskyddslagen så att LAS 6b § även kan gälla vid förnyat anbud. Det avgörande ska inte vara om verksamhet övergår eller inte, utan om arbete överflyttas så att gamla arbetsuppgifter upphör hos den tidigare arbetsgivaren och övergår till den nya. Man bör även se över möjligheterna att ställa krav på att personalen går över i ny anställning med bibehållna anställningsvillkor och att den upphandlande huvudmannen bör skriva in krav om övertagande av personal vid entreprenörsbyte.