Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om arbetsmarknadspolitiken.
En nationell arbetsmarknadspolitik är av stor vikt för Sverige. Det är med en välfungerande arbetsmarknadspolitik som Sverige kan konkurrera genom att tillse att brygga över lågkonjunkturer med aktiva insatser som stärker individer, företag och offentlig sektor in i kommande högkonjunktur. Det är genom att använda tider av arbetsöverskott och arbetslöshet till att rusta den enskilde inför framtidens jobb som arbetsmarknaden kan fortsätta att fungera väl. Det är genom att tillse att arbetslöshet används till omskolning och utbildning av framtidens arbetskraft som Sverige med dess företag och offentliga sektor hålls välförsörjd med arbetskraft. Det är genom att undvika passivitet som arbetskraften finns tillgänglig när jobben kommer. Det är så landet fortsätter att utvecklas.
För att ytterligare utveckla och effektivisera den nationella arbetsmarknadspolitiken krävs en anpassning till lokala behov och engagemang. Det är av yttersta vikt att det finns en flexibilitet från olika håll att möta olika uppkomna situationer. Idag är den nationella arbetsmarknadspolitiken alltför nedtyngd av byråkrati och många regler. Samarbete över gränser mellan arbetsförmedling och lokalsamhället är ofta problematiska. Istället för att tillvarata lokala behov och engagemang riskerar individer att komma i kläm och framåtsyftande åtgärder att aldrig ens få chansen att prövas.
Det är av stor vikt att exempelvis kommunerna ges ett större tillträde till utformningen av den lokala arbetsmarknadspolitiken. Det är mycket vanligt att det är kommunerna som i stor grad tar ansvar för personer som stått länge utanför arbetsmarknaden i olika lokala arbetsmarknadsenheter. Detta förhållande borde vara tillräckligt för att ge kommunerna större reellt medinflytande över arbetsmarknadspolitiken.
Få områden i vårt samhälle är så detaljreglerade som arbetsmarknadspolitiken. Det måste vara möjligt att ha en god uppföljning av de skattemedel som avsätts till arbetsmarknadspolitiken och samtidigt ge ett större självbestämmande till lokala arbetsförmedlingar och kommuner. De professionella arbetsförmedlarna måste ges reella möjligheter att i nära samarbete med kommunen och andra aktörer sätta den arbetssökande individen i fokus.
Sverige behöver sin arbetskraft. Varje individ har rätt till ett arbete. Detta kräver ett initiativ i form av förtroendet till de människor som finns närmast individen och arbetsmarknaden, lokala arbetsförmedlingar och kommuner.
Regeringen aviserar i budgetpropositionen ett viktigt initiativ för de människor som finns i sjukskrivning och förtidspension där ett projekt över ett län eller flera ska ge varje individ en individuellt designad väg in till arbetsmarknaden. Det är ett viktigt och riktigt initiativ.
Ett liknande initiativ är nödvändigt också för de människor som varit länge arbetslösa och som finns på arbetsförmedlingen.