Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över reglerna för pendlingsstöd.
Att bekämpa arbetslösheten är oerhört viktigt. Om arbetslösheten blir långvarig ökar risken för att människor slås ut och hamnar i utanförskap. Det är därför viktigt att föra en aktiv arbetsmarknadspolitik som ger möjligheter att få jobb och sysselsättning.
Arbetsmarknadspolitik har i huvudsak två syften. Dels att se till att omställning på arbetsmarknaden fungerar både regionalt och nationellt, dels att den enskildes ställning på och anknytning till arbetsmarknaden behålls. På det sättet minskar både risken för att det uppstår flaskhalsar i ekonomin och att människor slås ut.
En åtgärd för att underlätta matchningen på arbetsmarknaden och göra det möjligt för människor att ta jobb är pendlingsstöd. Pendlingsstöd syftar till att underlätta arbetskraftens geografiska rörlighet genom att ekonomiskt stödja den som inte kan få arbete på eller i närheten av hemorten och som har fått arbete på annan ort och måste pendla till orten där arbetsplatsen är belägen.
Enligt gällande förordning är det så att
pendlingsstöd inte ges om anställningen är den första efter avslutad utbildning av annat slag än arbetsmarknadsutbildning och kommunal vuxenutbildning,
stöd till dagpendling inte ges om anställningen beräknas vara kortare tid än sex månader,
stöd till dagpendling lämnas enbart för personer som har fyllt 25 år.
Korta och tillfälliga anställningar har ökat de senaste åren i hela landet och inom alla branscher. Arbetsförmedlingarna borde ha en möjlighet att ge stöd även vid kortare anställning, i synnerhet när det gäller unga människor. Inte minst för att detta skulle kunna underlätta för unga att få fotfäste och erfarenhet på arbetsmarknaden, vilket skulle leda till mer effektiv arbetsmarknadspolitik.
Därför vore det bra att se över om reglerna för pendlingsstöd kan ändras så att de gäller även vid kortare anställning från tre månader, samt att 25-årsregeln tas bort och att pendlingsstöd ska gälla även för personer med avslutad utbildning på universitet och högskola.