Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att se över lönebidragssystemet för att se om systemet går att använda som stöd för dem som redan har arbete men under anställningen fått någon form av arbetshandikapp.

Motivering

Syftet med lönebidrag är att underlätta för personer med arbetshandikapp att få en anställning där den enskildes kompetens och färdigheter tas tillvara och där funktionshinder och nedsättning i arbetsförmåga beaktas.

För en person som har en anställning har arbetsgivaren ett ansvar att anpassa arbetsplatsen och arbetet för den anställde som p.g.a. sjukdom eller handikapp inte längre kan fullgöra sitt ordinarie arbete fullt ut. Det gäller både arbetsuppgifter och den fysiska miljön. Men ibland kan tiden det tar att göra arbetsuppgiften vara en hämmande faktor. Vad den anställde tidigare klarat av att göra inom en viss tidsrymd kanske nu kräver en längre tidsåtgång att slutföra.

Detta innebär många gånger en stressad situation för den arbetshandikappade som känner pressen från både arbetsgivare och i vissa fall även arbetskamrater.

Ändå är det mycket viktigt att ha kvar sitt arbete, känna att man fortfarande har en plats att fylla och att det sker på de villkor som den arbetshandikappade klarar av.

Lönebidragssystemet är till för att en arbetshandikappad ska få ett arbete, men i många fall gäller det också att kunna behålla det arbete man redan har. Bedömningen ska givetvis göras av någon objektiv part, t.ex. Försäkringskassans läkare. Det får inte bli en situation där en arbetstagare pressas att tillstå ett arbetshandikapp för att en arbetsgivare ska få någon form av anställningsstöd. Systemet bör ses över för att se om det finns någon möjlighet att använda lönebidragssystemet som stöd för dem som redan har arbete men under anställningen fått någon form av arbetshandikapp.

Stockholm den 4 oktober 2005

Helene Petersson (s)