Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att undanröja undantaget för företag med färre än tio anställda i turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd.

Motivering

För fem år sedan beslutade en riksdagsmajoritet bestående av Miljöpartiet och de fyra borgerliga partierna att två personer skulle få undantas från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, LAS, i de fall uppsägning blir aktuell. Idag har därför anställda i mindre företag ett sämre anställningsskydd än andra arbetstagare. För dessa har lagstiftning stärkt arbetsgivarnas ställning på bekostnad av de anställdas trygghet. Detta har vid flera tillfällen kritiserats då det drabbar anställda på ett orimligt sätt, exempelvis gravida och föräldralediga.

Den svenska arbetsrätten är i grunden bra och bidrar till rättstrygghet, stabilitet och hållbar tillväxt. Löntagare som känner trygghet på sin arbetsplats är produktiva, skaffar sig hög kompetens och är intresserade av att ta större ansvar. Detta borde också få gälla för mindre företag.

LAS gör att den starkare parten i anställningsförhållandet upprätthåller respekten för kravet på saklig grund vid uppsägning och för att objektivitet och rättssäkerhet iakttas när beslut ska fattas. Det godtycke som ensidiga arbetsgivarbeslut kan innebära undergräver rättssäkerheten för den enskilde och missgynnar påtagligt den svagare parten. Maktbalansen mellan de lokala parterna förskjuts därmed till arbetsgivarens fördel. Detta gynnar inte någon och kan istället vara ett hinder för tillväxt. Att ha en lagstiftning som bygger på godtyckliga undantag är inte acceptabelt och kan leda till delvis diskriminering av människor samt att yrkesarbetare avstår från att söka anställning i mindre företag med färre än tio anställda då lagstiftningen gör skillnad mellan att vara anställd på en arbetsplats där elva arbetar och en där färre än tio arbetar.

Riksdagen har tidigare avslagit liknande motioner från socialdemokratiska ledamöter. Sedan Moderata samlingspartiet i många olika sammanhang säger sig ha ändrat syn på arbetsrättens område borde det idag finnas en majoritet för en förändring och att riksdagen därmed kan besluta att återställa turordningsreglerna i LAS.

Stockholm den 28 september 2005

Fredrik Olovsson (s)