Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om registerkontroll av anställd personal och frivilliga inom all barn- och ungdomsverksamhet.
I skollagen anges sedan några år tillbaka att personer som söker arbete med barn och unga skall lämna utdrag ur belastningsregistret. Syftet är att förhindra anställning av personer som kan befaras vara olämpliga att arbeta med barn. Troligen innebär den nya regeln att personer som förekommer i belastningsregistret avstår från att söka arbete i verksamhet där redovisningsplikten finns.
Samhället kan omhänderta barn på olika grunder enligt särskild lagstiftning. Funktionshindrade barn kan t.ex. beviljas insatser såsom personlig assistent eller vistelse på korttidshem. Barn är alltid i beroendeställning och utlämnade till de vuxna som finns runtom dem. När samhället omhändertar eller beviljar andra insatser för barn är det viktigt att barnen skyddas från att utsättas för övergrepp eller annan kränkande behandling. Utifrån ett barnperspektiv och med barns säkerhet för ögonen måste kraven på anställdas och kommande anställdas skydd för den personliga integriteten stå tillbaka. Huvudregeln vid anställning i arbete med barn och unga skall vara att all personal som yrkesmässigt arbetar med barn och unga oavsett huvudman skall omfattas av skyldighet att visa utdrag ur belastningsregistret. Sak samma skall gälla för de yrkesgrupper som arbetar indirekt med barn, t.ex. vaktmästare och skolmåltidspersonal.
För att förhindra att personer som kan antas vara olämpliga i arbete med barn anställs bör all relevant lagstiftning kompletteras med en regel liknande den i skollagen vad gäller skyldighet för arbetstagare att uppvisa utdrag ur belastningsregister innan anställning får ske. Lagändringarna bör dessutom medge att redan anställd personal på anmodan från arbetsgivaren har att uppvisa sådant utdrag. Av samma skäl bör arrangörer av frivilligverksamhet för barn och unga ges skyldighet att genom registerkontroll försäkra sig om att vuxna i verksamhet för barn och unga inte finns i belastningsregistret för brott som inneburit våld, sexuella övergrepp eller andra kränkningar mot annan.
Riksdagen har förvisso tidigare behandlat frågan, dock med utgångspunkt från vuxna arbetstagares rätt till personlig integritet. Jag hemställer att motionen denna gång behandlas utifrån ett barnperspektiv och med barns självklara rätt att skyddas från risk att utsättas för övergrepp eller annan kränkande behandling.