Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att låta se över reglerna för pendlingsstöd.
Få saker kan vara mer förödande för en ung människa än att inte få fäste på arbetsmarknaden. Det minskar individens frihet, hindrar henne från att försörja sig och förverkliga sina livsprojekt. Om arbetslösheten blir långvarig ökar risken för utslagning. Det är därför viktigt med en aktiv arbetsmarknadspolitik som ger unga bra möjligheter att få jobb och sysselsättning.
Arbetsmarknadspolitiken har i huvudsak två syften, nämligen att se till att omställningen på arbetsmarknaden både regionalt och nationellt fungerar samtidigt som den enskildes ställning på och anknytningen till arbetsmarknaden bibehålls. På det sättet minskar både risken för att det uppstår flaskhalsar i ekonomin och att människor slås ut.
En åtgärd för att underlätta matchningen på arbetsmarknaden och göra det möjligt för människor att ta jobb är pendlingsstöd. Enligt nu gällande förordning är åtgärden öppen bara för människor som fyllt 25 år. Det är ett onödigt stelbent regelverk, inte minst eftersom det inte tar hänsyn till unga människors behov av att få arbete och erfarenheter från arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingarna borde ha en möjlighet att ge detta stöd även vid kortare anställningar, i synnerhet när det gäller unga människor, och inte minst för att detta då skulle kunna underlätta för den unga att få erfarenhet på arbetsmarknaden. Regeringen bör därför beakta reglerna om pendlingsstöd.