Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att slopa karensmånaden i a-kassan vid anställds egen uppsägning.
Många anställda och arbetsgivare mår i dag dåligt därför att man inte fungerar tillsammans i ett anställningsförhållande. Samtidigt är det för dyrt att skiljas åt.
Enligt gällande regler för ersättning ur arbetslöshetsförsäkringen inträder en karensmånad när försäkringstagaren själv säger upp sin anställning. En arbetsgivare kan inte heller utan att särskild ersättning måste betalas säga upp en anställning. Båda dessa regler låser förhållanden. Så länge både den anställde och arbetsgivaren ”trivs” med varandra är inte detta något bekymmer. Problemen uppstår när det inte fungerar på arbetsplatsen och man inte finner någon gemensam lösning. Ofta vill egentligen den anställde sluta men kan inte av ekonomiska skäl, karenstiden, och arbetsgivaren kan lika lite av ekonomiska skäl betala ett skadestånd för att lösa ut sig ur arbetsrättssystemet.
Resultatet av denna inlåsning där båda parter lider blir ofta för den anställde ökad sjukfrånvaro och vantrivsel – i värsta fall begynnande sociala problem. För arbetsgivaren innebär det minskad produktivitet, ökade kostnader för sjukskrivning och dålig stämning på arbetsplatsen. Båda parter vill sannolikt skiljas åt, vilket skulle vara positivt, men kan inte av ekonomiska skäl.
För närvarande råder ett kraftigt överutbud på arbetskraft. De som inte har arbete uppbär i de flesta fall ersättning ur a-kassan. Att samtidigt som det finns ett stort antal människor som vill och kan ta ett ledigt eller blivande ledigt arbete och som kan passa in på en arbetsplats tvinga kvar någon i arbete som inte passar där och som samtidigt mår dåligt av detta är märkligt. Ett naturligare förhållningssätt vore givetvis att man önskade större rörlighet i stället för att hämma rörlighet i en sådan situation. Kostnadsneutralitet för samhället torde dessutom över tiden finnas då en ny arbetslös ersätts med någon annan som får arbetet. Vad man vinner är mer nöjda och friskare arbetstagare och företagare samt lägre kostnader inom sjukvården.
För att öka rörligheten på arbetsmarknaden och dessutom förbättra möjligheten till passande arbete för såväl arbetstagare som arbetsgivare måste hinder som karensmånaden vid egen uppsägning från arbete därför slopas. Detta bör ges regeringen till känna.