Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att genomföra en dokumentation av stormen Gudrun 2005 och att medel som regeringen avsatt för arbetslösa akademiker anvisas.
Stormen som drog fram i Sydsverige i början av januari 2005 var enligt bedömare den allvarligaste som drabbat Sverige. Därför finns det all anledning att få en samlad dokumentation av vad som hände och hur livet blev för de berörda efter stormen.
Alla tillgängliga krafter mobiliserades. T.ex. fick polisen i Kronobergs län regeringens tillstånd att kalla in den särskilda beredskapsstyrkan, och länsstyrelsen fick ha hela Försvarsmakten till sitt förfogande.
Länsstyrelsen i Kronoberg uppmanade kommunerna att förbereda en massevakuering, boka hotell och andra tänkbara inkvarteringsmöjligheter. Socialtjänsten fick ta emot hundratalet pensionärer enbart i Ljungby kommun som inte kunde bo kvar i sina hem.
I dagsläget, flera månader efter stormen fungerar t.ex. inte larm till äldre ute i byarna, tele och elström avbryts ideligen. Det är ett gigantiskt arbete som återstår förutom de stora skador som orsakades i skogarna.
När det gäller skogen har redan medel avsatts av forskningsrådet Formas för att studera olika följder i stormens spår.
En ordentlig dokumentation med uppsamling av olika fakta kring hur t.ex. räddningstjänst, kommunernas socialtjänst, frivilliga insatser av LRF, lottakårer m.fl. medverkade och som utförde otroliga insatser måste ske. Vidare bör dokumentationen omfatta allt det som fanns publicerat i tidningar, tv-program, filmer och skrifter samlas in. Många personer har tecknat ned det de upplevde stormnatten men också hur de har det i dag flera månader efteråt. Den stora påfrestning som psyket utsattes för inte att förglömma.
Nu har regeringen anslagit medel för att arbetslösa akademiker ska få jobb. Här har riksdag och regering ett utmärkt tillfälle att avsätta medel för dokumentation, förslagsvis i samarbete med något av Sveriges museer – t.ex. Smålands museum i Växjö.