Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökad samverkan mot mobbning.

Motivering

Enligt en skattning avseende hela landet bedöms årligen mellan 10 000 och 30 000 långtidssjukskrivningar samt mellan 100 och 300 självmord orsakas av mobbning och kränkande särbehandling.

Konsekvenserna av mobbning är mycket allvarliga och kostar individerna hälsa, trygghet och ofta möjlighet att försörja sig. Förutom det mänskliga lidandet för den enskilda påverkas hela arbetsplatser negativt, och kostnaderna för arbetsgivare och samhälle är oöverskådligt stora.

De drabbade utsätts ofta för en socialt handikappande stigmatisering, vilket naturligtvis får förödande konsekvenser även för familj och andra närstående. Denna problematik behöver lyftas fram och synliggöras.

Befintlig kunskap om mobbning är i dag omfattande, men tillämpningen är trots omfattningen av problemet eftersatt. Detta beror ofta på okunnighet och bristande samverkan mellan ansvariga samhällsinstanser.

Mobbning är en problematik där samhället måste utveckla samordningen av nödvändiga insatser mellan sjukvård, företagshälsovård, försäkringskassa, arbetsmiljöinspektion, arbetsgivare, fack m.fl. Det övergrepp som mobbning innebär kan förebyggas, förhindras och åtgärdas.

Arbetslivsdelegationen föreslog redan 1999 att ett resurscentrum för mobbade skulle inrättas. Där skulle ingå att inventera och utveckla rehabiliteringsmetoder, följa och initiera forskning, kunskapsspridning, information, utbildning samt att utveckla samverkansformer. Verksamheten skulle utvecklas i nära samarbete med frivilliga nätverk som finns för mobbade, olika samhällsinstanser, forskare och enskilda experter som utvecklat stor kunskap inom juridik och behandling. Resurscentrets viktigaste uppgift skulle vara att stödja den mobbade i den akuta krisen.

I Norge, där forskningen och därmed kunskapen om mobbning är stor, har statsministern och arbets- och socialministern i början av året lanserat ett treårigt projekt för ökad medvetenhet och ansvarstagande vad gäller mobbning i arbetslivet.

För Sverige, som har dubbelt så stor befolkning som Norge, skulle ett resurscentrum för mobbade ge en reell möjlighet att vända det enorma resursslöseri som mobbning och kränkande särbehandling medför i vårt samhälle i dag.

Stockholm den 26 september 2005

Siw Wittgren-Ahl (s)

Marina Pettersson (s)