Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att försiktighetsprincipen skall användas på arbetsplatser med stor utsatthet för elektromagnetiska fält.

Motivering

Vårt moderna samhälle har blivit alltmer elberoende. En enorm mängd av elkällor i vår miljö alstrar lågfrekventa elektriska och magnetiska växelfält som vi människor exponeras för mer eller mindre dygnet runt. Under senare år har vår elmiljö uppmärksammats för de hälsorisker som exponering för de elektriska och magnetiska fälten kan skapa. Frågor om huruvida risken är större vid korta och kraftiga exponeringar eller vid låga exponeringar är obesvarade.

Nutek uttalade 1992 att ”vi utgår från förutsättningen, att det finns ett samband mellan exponering för kraftfrekventa magnetfält och cancer”. Elsäkerhetsverket sade 1993 att det fanns en stark misstanke om samband mellan magnetfält och barnleukemi, och en studie i USA visade att kvinnor med s.k. elektriska yrken hade en överrisk på 38 % för dödlighet av bröstcancer.

En gräns för flödet från magnetfält är satt till mindre än 0,2 mikrotesla vid anläggning av daghem i förhållande till kraftledningar genom den s.k. försiktighetsprincipen. Flera yrken utsätts för högre flöden, såsom plåtslagare, skogsarbetare och glasbruksarbetare. Svetsare och lokförare samt spårvagnsförare utsätts för höga värden på 1,5–4 mikrotesla. En studie på lokförare utfördes på Umeå universitet som visade på ett starkt samband mellan magnetfältsexponering och kromosomskador.

Forskning utförd på radartekniker har utförts på Chalmers tekniska högskola som visar på ett artfrämmande protein som uppträder i hjärnan. Mycket mer forskning är gjord och bör fortsättas med i framtiden för att klargöra orsakssambanden vid elektromagnetiska fält.

Försiktighetsprincipen skall gälla vid arbeten med elektromagnetiska fält, vilket innebär mätning och reducering av eventuell hälsofarlig exponering för lågfrekventa elektriska och magnetiska fält. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 2 oktober 2005

Barbro Feltzing (mp)