Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om kompetensutveckling i arbetslivet.

Motivering

De anställdas kunskap, kompetens, motivation och förmåga till lärande blir centrala aspekter för företagens och Sveriges konkurrensförmåga och därmed för den framtida tillväxten. Globaliseringen ställer krav på höga krav på arbetskraften att ständigt lära nytt och utveckla sin kompetens.

Den pågående strukturomvandlingen inom näringslivet gör att individens tillgång till utbildning och kompetensutveckling är avgörande när det gäller förutsättningar att utvecklas i det nuvarande arbetet och för möjligheterna att byta arbete. Utan kompetensutveckling hamnar många människor i en svår situation när företaget de arbetat på lägger ned eller flyttar sin verksamhet. Särskilt för personer som kommit upp lite i åren kan det vara svårt att få ett nytt arbete om kunskaperna inte uppdaterats fortlöpande.

Samtidigt visar flera undersökningar att företagen avsätter mindre tid till kompetensutveckling av sina anställda i dag än för tio år sedan. Av LO:s medlemmar får exempelvis endast en tredjedel någon form av utbildning. Det är en utveckling som går stick i stäv med de ökade krav som globaliseringen och strukturomvandlingen ställer på arbetskraften. Det ligger både i den enskildes och i samhällets intresse att alla anställda, både inom privat och inom offentlig sektor, ges möjlighet till kontinuerlig kompetensutveckling i arbetslivet. Åtgärder bör därför vidtas nationellt för att förmå fler arbetsgivare att satsa på kompetensutveckling för sina anställda.

Stockholm den 27 september 2005

Peter Jonsson (s)