Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att slopa den övre gränsen för pensionsålder.

Motivering

Statistiskt sett lever vi allt längre och är allt högre i åldrarna friska och lever ett aktivt liv. För alltfler kommer den dag då man måste gå i pension alldeles för tidigt. Det är många svenskar som vid 65 eller 67 års ålder fortfarande anser att de har ytterligare att ge i arbetslivet. Trots detta tvingas de gå i pension vid senast 67 års ålder oaktat att de gärna både vill och kan arbeta ytterligare ett antal år. Det borde vara ett naturligt inslag i den personliga friheten att avgöra om en individ önskar senarelägga den tidpunkt då hon går i pension.

Då fyrtiotalisterna går i pension kommer svenskt arbetsliv på några få korta år att tappa mängder av erfarenhet och kunskap. Inte minst inom offentlig sektor kommer detta att märkas. Det kommer bland nyckelgrupper inom vård och omsorg att uppstå brist på personer med kvalificerad yrkesutbildning – läkare och lärare är bara två exempel. Det vore önskvärt att i större utsträckning och under ytterligare ett antal år kunna ta till vara detta, om det finns personer som önskar fortsätta med ett aktivt yrkesliv även efter 67 års ålder.

Med en alltmer åldrande befolkning står Sverige inför stora demografiska utmaningar. Välfärdssystemen skall finansieras av förhållandevis allt färre yrkesarbetande. Även mot den bakgrunden framstår tvånget att gå i pension vid 67 års ålder som omotiverat. I ett samhälle där allt friskare människor lever allt längre, där den individuella friheten och olikheten bejakas framför kollektiva lösningar och där kompetens, erfarenhet och arbetskraft kommer att bli en bristvara framstår kravet på att gå i pension vid senast 67 års ålder som förlegat och omotiverat. Lagstiftningen bör ändras så att den högre tvingande pensionsåldern vid 67 år slopas. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 23 september 2005

Gunnar Nordmark (fp)